26 / 04 / 2024

Sultanahmet'teki binaların dış cepheleri yenileniyor!

Sultanahmet'teki binaların dış cepheleri yenileniyor!

Sirkeci'den geçip Aksaray'a doğru ilerleyen tramvay hattında bulunan Divanyolu, Ordu, Yeniçeriler, Gedikpaşa caddeleri üzerindeki binaların dış cepheleri yenilenerek, semte yeni bir bir kimlik kazandırılıyor  



Her gün, her yerinde yeni bir projenin hayata geçirildiği İstanbul'daki değişimlerden Tarihi Yarımada da payını alıyor. Sirkeci'den geçip Aksaray'a doğru ilerleyen tramvay hattında bulunan Divanyolu, Ordu, Yeniçeriler, Gedikpaşa caddeleri üzerindeki binaların dış cepheleri yenilenerek, semte yeni bir bir kimlik kazandırılıyor. Günde iki milyon insanın yolunun düştüğü Sultanahmet ile Aksaray arasındaki Divanyolu, Yeniçeriler, Gedikpaşa ve caddelerinde bulunan binalardan caddelere bakanların dış cepheleri yenileniyor. Fatih Belediyesi altı sene önce başlattığı cephe yenileme çalışmalarım Aksaray ile Sultanahmet arasında yer alan caddeler üzerindeki binalarda da uygulamaya soktu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden destek alan Fatih Belediyesi, Tarihi Yarımada Fatih'i yıkıp yeniden yapmak mümkün olmadığı için, binaların ahengini sağlayacak ve şehre kimlik kazandıracak bina cephelerini yenileme yolunu seçti.

BİRİNCİ ETAP BİTTİ
Beyazıt ile Sultanahmet arasında bulunan Divanyolu, Yeniçeriler ve Gedikpaşa caddelerindeki 87 yapının yer aldığı birinci etap çalışmalar bitti, ikinci etap ise Ordu Caddesi'ndeki 26'sı tescilli 106 yapıdan 80'inin dış cephe yenileme çalışmalarını kapsıyor, ikinci etap çalışmaları bu yılın ikinci yarısında başlayacak ve çalışmalar birinci etapta olduğu gibi hızlıca bitirilecek. Tescilli yapılara ise dokunulmayacak. Böylece toplam 167 binanın cephe yenilemesi Fatih Belediyesi tarafından yapılmış olacak.

MOZAİK VE SİDİNG YASAK
Bina cephelerinin eski ama içlerinin çok daha güzel olduğunu tespit eden ekipler, Tarihi Yarımada'da olması gereken mimari tarzı cephelere yansıtmak için çalışıyor. Bunun ilk örnek çalışmaları Divanyolu caddesinde görülüyor. 2004 yılından beri ilçede cam giydirilmiş binalara izin verilmiyor. Binalara PVC, Amerikan siding ve cam mozaik BTB'li uygulama yapmak da yasaklandı, inşaat yapılacaksa, belediye mimarlara, bina dış cephelerinin tasarımlarım CD'yle veriyor. Mimarlarlar da bunun üzerinde çalışarak ortak dış cephede buluşuyor. Tarihi Yarımada böylece farklı ve dokusuna uygun bir çehreye kavuşuyor.
Sabah Metropol


Geri Dön