29 / 03 / 2024

Sur Yapı'nın dünden bugüne başarı grafiği!

Sur Yapı'nın dünden bugüne başarı grafiği!

Bugün AVM yatırımından enerji sektörüne kadar pek çok farklı alanda atılımları olan Sur Yapı'nın ilk büyük işi, 1999'da Finansbank'ın patronu olan Hüsnü Özyeğin'e satığı bina...



 İstanbul'a göçüyle başlayan bir macera... Bugün Türkiye'nin en büyükleri arasındaki konut projelerine imza atan Sur Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Babadan alaylı müteahhidiz" diyor. İTÜ Mimarlık mezunu. Ama her şeyin "Abdülhakhamit Caddesi, Bursa Apartmanı, 38 numara, Taksim" adresinde başladığını söylüyor. "Dedem, İstanbul'a geldiğinde o binanın kapıcısı olarak çalışmaya başlamış. Sonra çocukları ve hanımı da gelmiş" diyen Elmas, babasının İstanbul'un ilk Türk oto elektrikçilerinden olduğunu belirtiyor. İtalyan bir ustadan işi öğrendikten sonra babasının ve amcasının kendi tamirhanelerini açtığını belirten Elmas, Sur Yapı'nın kurulmasına kadar geçen süreci şöyle anlatıyor:

'MESA'NIN EVLERİNE BAKIP İÇ GEÇİRİRDİM'
"Ortanca amcam inşaat mühendisi olunca bu işe başlıyorlar. Ancak ben üniversiteyi bitirmeden önce işleri tasfiye edip malları bölüşüyorlar. 1991'de ben okulu bitirince iki arkadaşımla ilk şirketi kurdum. Kardeşlerim Ufuk ve Hakan da ortaktı. 10-20 dairelik kat karşılığı işler yapıyorduk. Aynı zamanda bankalara, iş yerlerine rnimariık-dekorasyon hizmeti verip inşaat defa Altunizade'de kat karşılığı bir apartman aldık O zaman kabasını yapacak kadar param ancak vardı 10 daireli binanın. Nasıl olsa bir şekilde satarım diye cesaret ettim. Mesâ'nın Altunizade'deki evlerine bakıp 'Ben de böyle bir şey yapsam' diye hayal kuruyordum. 'Böyle olabilir miyim' diye iç çekiyordum. Derken karşıma Abdullah Armağan çıktı. 3 kardeş daire arıyorlardı. Kafamız uyuştu; 5 dairenin üçünü sattım. İnşaatın parasını aldım; kendime güvenim de arttı. Sattık hepsini ve bir sermaye oluştu elimde. Kendisi'Sıfırcı hocam şantiyede karşıma çıktı, rapor yazdı' Elmas, ilk projelerinin 1998'de Ümraniye'deki bir arsayı kat karşılığı alarak yaptıkları ofis inşaatı olduğunu anlatıyor. Sonrasında, Finansbank'in operasyon merkezi olarak aldığı bu binanın satış sürecinde üniversite yıllarındaki bir hocası ile kesişen Elmas, o günleri şöyle hatırlıyor: "Her yeri sanayi olmasına rağmen ben orayı ofis olarak yaptım. Kaba inşaatını bitirmek üzereyken de Finansbank'a sattım. Hüsnü Ozyeğin'e tanıtım yaptık. Çok beğendiler. 2 gün sonra deprem oldu. Aradan 10 gün geçti. Aradık, 'Beğendik binayı ama İTÜ'den bir heyetle rapor istiyoruz' dediler, ncelemeye bir hoca geldi. Baktım benim hocam: Feridun Çili. Yapı statiğinden bir  beni. 1 yıl tekrar okudum o dersi. Her şeyi doğru; bir tek virgül hatası yapıp 1 basamak kaydırmışım. Geçirmedi beni. Odasına gittim, 'Ne diyeceksin millete Pardon, virgül hatası yaptım. Bina yıkıldı mı diyeceksin' dedi. O, bende yaptığım işi kontrol etmeyi ve iş ciddiyetini öğretti. Hoca geldi, bana sorular sordu. Gezdi. Oturduk, çay içiyoruz. 'Beni hatırlamazsınız ama 1 virgülden 1 senem gitti' dedim. 'İyi yapmışım. Bak çiçek gibi bina yapmışsın. Rahat ol. Raporu veriyorum; binayı satıyorsun' dedi."

'Balayında hacca gittik orada ortak buldum'  '
1996'da işi henüz kurmuşken evlendiğini söyleyen Elmas, "Balayına gidemedik. 26 yaşındaydım, eşime 'Balayı olarak hacca gidelim' dedim ve kabul etti. Orada bir diğer ortağım Bilal Özkan ile tanıştık" diyor. 1997'de Sur Yapı kurulurken ilginç bir ortaklık macerası yaşadıklarını belirten Elmas, olayı şöyle anlatıyor: "Mağaza dekorasyonları yaptığım dönemden tabii bir çevre oluştu. 2.5 milyon dolarlık sermaye toplamak hedefiyle, daha büyük projeler yapabilmek için çok ortaklı bir şirket kurmak istedim. Abdullah Bey ve Bilal Bey'e de haber verdik. 15 kişi toplantı yaptık. 11-12 kişi tamam dedi. Herkes eşit para koyacak diye anlaştık. İkinci toplantıda 8 kişi kaldık. Detay konuştuk. Karar verdik, rakamları koyduk. 5 kişi kaldık bu sefer. 5 kişiye 'Tamam, evraklarınızı bana verin' dedim. 4'ü evraklarını verdi; şirketi kurduk. Abdullah Armağan var, Bilal Özkan var, Mustafa Sürmegöz var. Osmanbey'deki büyük kumaşçılardan biri. 'Hadi paraları yatırın' dedim. Mustafa yatırmadı (gülüyor). Kaldık 3 kişi. Mustafa önce bir göreyim modunda bekledi özellikle yatırmadı. Hepimizden 3 kat fazla verebilirdi. Ben varımı yoğumu koydum. Sur Yapı 750 bin dolar sermaye ile kuruldu."


VİLLA İLE BALAYI GÖKDELENE ÇIKTI
Sektörün 2001 kriziyle sakin bir dönem geçirdiğini hatırlatan Elmas, 2004'ten sonra piyasanın açılacağını öngördüğünü belirtiyor. 2004'te ilk konut projelerine Çekmeköy'de başladıklarını söyleyen Elmas, 110 dönümde Greenium adıyla 94 villa inşa ettiklerini, sonra Selvice Evler'deki daireleri de 1.5 ayda sattıklarını söylüyor. Ardından ise Dora Park, Mahalle istanbul, Adapark gibi projeler geliyor. Bugün ise Çamlıca'da, Anadolu yakasında Exen istanbul'da gökdelen bile inşa ediyor, izmir, Kâğıthane, Bayrampaşa'da yeni projelere başlayacak. Evidea'nın karşısındaki araziyi alan şirket Çekmeköy'de 600 dairenin yapımına başlıyor.

1.5 MİLYAR $'LIK HACİM OLUŞTURDU
Elmas, gelinen noktayı şöyle anlatıyor: "Devam eden 6 projemiz var. Alışveriş merkezlerine (AVM) de başlayacağız. 2 bin dairelik satışımız sürüyor şu anda. Kâğıthane ve Çamlıca'da AVM'ler yapacağız. Kağıthane'de bir parsel daha ilave ettik. Bir miktar ofis, dükkan bloğu ve AVM oldu. Ticari alan 40 bin metrekareye çıktı. Çekmeköy'de Evidea'nın karşısındaki araziyi almıştık. Oraya başlayacağız. 600 daire ve küçük bir ticari ünite yapacağız. Önümüzde metro durağı olacak. Nisanda satışa çıkarmak istiyoruz. Bayrampaşa'da da AVM ve rezidans yapacağız, izmir'i de eklersek 1.5 milyar doları buluyor iş hacmi olarak. Bunların dışında enerji sektörüne de yatırımlarımız olacak."
Habertürk


Geri Dön