19 / 04 / 2024

Sur’da 5 bin 563 hak sahibiyle uzlaşıldı!

Sur’da 5 bin 563 hak sahibiyle uzlaşıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çatışmalı süreç sonrasında büyük yıkım meydana gelinen Diyarbakır Suriçi’nde nüfusun azalmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, Sur’da toplam 5 bin 563 hak sahibiyle uzlaşma sağlandığını açıkladı.



Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalı süreç boyunca 11 Aralık 2015 tarihinde altı mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hendek ve barikatlarla hayata geçirilen sürecin sonunda ilçede bulunan pek çok mahalle yıkıldı ve burada yaşayanlar göç etti.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; “Kentsel Dönüşüm” projelerinin sürdüğü Sur’un nüfusunun yeniden yapılanma sürecinde 3’te 1 oranında azaldığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Suriçi’nde 7 bin 87 hak sahibiyle görmelerde bulunduklarını, 2 bin 783 hak sahibi ile kamulaştırma bedeli, bin 678 hak sahibi ile rezerv yapı alan konut sözleşmesi ve bin 102 hak sahibi ile Sur’da yapılması planlanan konutlarla ilgili sözleşmenin imzalandığını, toplam uzlaşılan hak sahibi sayısının 5 bin 563 olduğunu ifade etti.

HAK SAHİPLERİYLE GÖRÜŞMELER 2019 SONUNDA TAMAMLANACAK

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın sorularını yazılı olarak cevaplandıran Çevre Bakanı Kurum, Suriçi’nde hak sahipleriyle görüşmelerinin 2019 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Kurum diğer yandan, Çolgüzeli ve Oçkuyu mevkiinde bulunan 5 bin 637 konuttan bin 837’sinin teslim edildiğini söyledi ve “Suriçi Bölgesi’nde 3 bin 100 kişiye toplamda 116 Milyon TL kira, eşya yardımı ve sosyal yardım ödemesi ile hak sahiplerine 96 Milyon TL kamulaştırma bedeli ve 7 Milyon TL kira yardımı ödenmiştir” şeklinde konuştu.

KURUM: NÜFUS 3’TE 1 AZALDI

HDP’li Garo Paylan’ın, “Diyarbakır Sur’da hak sahipleri alanı terk ettirilerek yerine gelir düzeyi yüksek insanlar getirilmektedir” sözlerini cevaplandıran Kurum Suriçi’ndeki tüm uygulamaların 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı ve Plan Uygulama Hükümleri kapsamında hayata geçirildiğini ve planda nüfus azalması kararları olduğunu belirtti.

Kurum, “2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince hazırlanan koruma amaçlı imar plan kapsamında alanda üçte bir (1/3) oranında azalma meydana gelmiş olup, bu vatandaşlarımız için Üçkuyular ve Çolgüzeli mevkiinde 5 bin 637 konut üretilmiş ve bu konutlardan talep eden bin 837 vatandaşımıza anahtar teslimi yapılmıştır. Ayrıca, Suriçi Bölgesinde yaşayan hiçbir vatandaşımız yerinden taşınmaya zorlanmamıştır” diye konuştu.

‘KAÇ KİŞİ EVİNE DÖNDÜ’ SORUSUNA ‘ALT YAPI ZARAR GÖRDÜ’ YANITI

Güneydoğu Anadolu bölgesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan toplam harcamayla ilgili soruya ise Kurum, “Güneydoğu Anadolu Bölgesine toplam 6 milyar 724 milyon TL kaynak harcanmış olup, Diyarbakır ili özelinde bu tutar 1 milyar 400 milyon TL’dir” cevabını verdi.

Paylan’ın, “Sur ilçesi Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı gibi mahallelerden göç etmek zorunda kalan ailelerden kaçı evine dönebilmiştir” sorusu üzerine Çevre Bakanı Kurum şu açıklamalarda bulundu:

“Suriçi Bölgesinde bölücü terör örgütünün illegal faaliyetleri sonucunda Suriçi Bölgesi’nde özel mülkiyet konutları ve ticaret birimleri ile kültürel değere sahip tarihi ve tescilli yapıların birçoğu yoğun hasar almış veya yıkılmıştır. Terör örgütünün illegal faaliyetleri sonucu 3695 bağımsız bölüm yıkılmıştır. Ayrıca, alanda terör olayları nedeniyle onlarca kilometrelik altyapı ağı zarar görerek kullanılamaz hale gelmiştir.”


Geri Dön