19 / 04 / 2024

Suriye'deki imar yasası mültecilerin dönüşünü engelleyebilir!

Suriye'deki imar yasası mültecilerin dönüşünü engelleyebilir!

Suriye'nin yeniden inşası kapsamında, savaşta zarar gören mülkler imara açılacak. Genel Sekreter Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi'ne gelen mektupta Suriye'deki imar yasasının mültecilerin dönüşünü erteleyebileceği ifade edildi.



Suriye'deki imar yasasına karşı Türkiye ve Almanya'nın BM Daimi Temsilciliklerinin öncülüğünde Genel Sekreter Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyine mektup gönderildi.

 

Suriye'de Esed rejiminin, ülkenin yeniden inşası kapsamında, savaşta zarar gören mülkler imara açılacak. 2 Nisan'da kabul edilen yasanın yürülüğe girmesiyle milyonlarca mültecinin evlerine dönmesinin büyük ölçüde engellenebileceği uyarısında bulunuldu.

Türkiye ve Almanya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliklerince 40 ülke adına, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyine gönderilen mektupta, rejimin kabul ettiği ''10 sayılı yasa'' olan imar alanlarıyla ilgili düzenlenmelere dikkat çekildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre mektupta, "Suriye'deki imar yasası mültecilerin dönüşünü engelleyebilir" açıklaması yer aldı.

Rejimin çıkardığı yeni yasaya göre imara açılan alanlarda bireylerin mülk ya da arazilerinin kendilerine ait olup olmadığını 30 gün içinde ibraz etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, sürenin bir yıl uzatıldığı yönünde teyit edilememiş bilgiler olduğu, hak iddia edilmeyen mülklerin ise tazminat ödenmeden kamulaştırılacağı ifade edildi. 


Geri Dön