19 / 04 / 2024

İmar planında geri dönüşüm nasıl hesaplanır?

İmar planında geri dönüşüm nasıl hesaplanır?

Mahkeme kararıyla iptal edilen imar planlarında geri dönüşüm hesabı nasıl yapılır? İmar planında geri dönüşte yüzölçüm sorunu nasıl çözülür? İmar planı uygulamasındaki yüzölçüm ile eski haritadaki yüzölçüm tutmazsa ne yapılır? İşte cevaplar...



İmar planında geri dönüşüm nasıl hesaplanır?


Tapu ve Kadastro Başmüfettişi Hüseyin Koçak'ın Tapu-Kadastro.net'te yayımlanan yazısına göre; imar planı uygulamasının İdare Mahkemesi tarafından iptali halinde geri dönüşüm yapılırken, hesaplanan yüzölçüm değeri ile o parselin uygulama öncesine ait yüzölçümü arasında farklılık bulunmasının tereddüde neden olduğu görülmüştür. Geri dönüşümde hesap, imar parselinin tapu kütüğündeki pay/paydası dikkate alınarak yapıldığından; bu hesap ile parselin uygulama öncesi yüzölçümü arasında; küsurat bazında, bazen de daha fazla farklılık ortaya çıkabilmektedir.

 

Bilindiği üzere, geri dönüşüm, uygulamanın iptali nedeniyle yapılmaktadır. Dolayısıyla iptal edilmiş tescillerin pay/paydasından hareketle yüzölçüm hesaplaması yapılmasına gerek bulunmayıp, uygulama öncesi parsel yüzölçümünün doğrudan esas alınarak geri dönüşüm yüzölçümü olarak işleme alınması gerekir.


Geri Dön