24 / 04 / 2024

Suudi Veliaht Prensi, geleceğin doğayla uyumlu sıfır karbon şehrini duyurdu!

Suudi Veliaht Prensi, geleceğin doğayla uyumlu sıfır karbon şehrini duyurdu!

NEOM içindeki The Line projesini açıklayan Suudi Veliaht Prensi, "Çizgi çekmenin zamanı geldi" diye konuştu.



Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), ekonomiyi petrole bağımlılıktan çıkarma çabası çerçevesinde planladığı 'NEOM' projesiyle ilgili flaş bir açıklama yaptı.

Sputniknews'te yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın fiili kralı gözüyle bakılan MbS, Ekim 2017 yılın tanıttığı 500 milyar dolarlık NEOM iş bölgesi projesi içinde 'The Line' adında şehir kurma projesini açıkladı.

Televizyona nadir çıkışlarından birini yapan Veliaht Prens, kuzeybatıdaki Kızıldeniz kıyısı boyunca 460 km uzanıp Mısır ve Ürdün sınırlarına dek 26.500 kilometrekareye yayılacak NEOM içindeki The Line'ı 'sıfır karbon şehri' olarak açıkladı.

Suudi Veliaht Prensi, geleceğin doğayla uyumlu sıfır karbon şehrini duyurdu!

'Çizgi' anlamına gelen The Line ismini "Çizgi çekmenin zamanı geldi" diye duyuran MbS, Çizgi'nin 170 kilometre uzunluğu, bir milyon sakiniyle kurulacağı topraklardaki doğanın yüzde 95'in koruyacağını ve sıfır cadde, sıfır otomobil, sıfır karbon salımı ile yüzde 100 temiz enerjiye dayanacağını belirtti.

MbS: Kalkınma uğruna niye doğayı feda edelim?

Doğa ile insan yaşamı arasında denge sağlama yönelik Çizgi şehrinin araç, trafik, çevre kirliliğinden azade şekilde yapay zeka destekli ve birbiriyle bağlantılı bilişsel topluluklara ev sahipliği yapacağını dile getiren Veliaht Prens, "Kalkınma uğruna niye doğayı feda edelim?... Konvansiyonel şehir kavramını doğayla uyumlu fütüristik şehre dönüştürmemize ihtiyaç var" diye konuştu.

Yapay zeka üzerinden işleyecek

Buna göre kentsel gelişim kavramını en az 150 senedir ilk kez yeniden tanımlama iddiasındaki Çizgi'de sağlık merkezleri, okullar, eğlence tesisleri ve yeşil alanlar dahil olmak üzere tüm temel hizmet tesislerine kolay erişim sağlanacak. Buralar, 5 dakikalık yürüme mesafesinde olacak. Yüksek hızlı ulaşım çözümleriyle en uzak yolculuk sadece 20 dakika sürecek. Çizgi'nin sakinleri ve çalışanlarına zaman kazandıracak biçimde iletişim tamamen yapay zeka teknikleriyle gerçekleştirilecek, topluluklar birbirlerine sanal ortamda bağlanacak.

Suudi Veliaht Prensi, geleceğin doğayla uyumlu sıfır karbon şehrini duyurdu!

Altyapı maliyeti '100-200 milyar dolar'

Gazetecilere de bilgi veren MbS, Çizgi altyapısının 100-200 milyar dolara mal olacağını, bunun çoğunun Suudi hükümetinin NEOM bütçesinden, devletin Kamu Yatırım Fonu'ndan (PIF) ve hem yerel hem de küresel yatırımcılar tarafından karşılanacağını belirtti.

Doğa korumacılık: Dünyanın en büyük havalimanı inşa edilecek


NEOM CEO'su Nazmi en Nasr da Çizgi kapsamında yeni bir havaalanı inşa edileceğini ve bunun dünyadaki en büyük havalimanlarından biri olacağını belirtti.

2025'te ortaya çıkması bekleniyor

Yapılan açıklamalara göre Çizgi'nin 2030 yılı itibarıyla 380 bin istihdam yaratıp ülkenin GSYİH'sine 48 milyar dolarlık katkıda bulunması planlanıyor.  NEOM'un ilk bölümünün 2025 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.


Geri Dön