25 / 04 / 2024

Tahir Tellioğlu: İnşaat sektörünün elden geçmesi şart!

Tahir Tellioğlu: İnşaat sektörünün elden geçmesi şart!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada, sektördeki herkesin tepeden tırnağı eğitimden geçirilip yaptığı işin sorumluluğu hakkında bilgi sahibi olmasına imkan sağlanmasını istedi.




İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sektördeki herkesin tepeden tırnağı eğitimden geçirilip yaptığı işin sorumluluğu hakkında bilgi sahibi olmasına imkan sağlanmasını istedi.


Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnşaat Müteahhitleri Odaları Birliği Kanun Tasarısı'nın 44 yıla yakın süredir yasalaşmadığını vurguladı.


Müteahhitliğin tanımının yapılması ve standartlarının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Tellioğlu, sektörün, ekonominin yaklaşık yüzde 25'ini elinde bulundurduğuna işaret etti. 


İş kazalarının tartışıldığı şu günlerde sektörde eğitim ihtiyacının zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Tellioğlu, "Müteahhit, işçi, iş güvenliği uzmanı ve yasaları düzenleyecek devlet ekseninde bir eğitim istiyoruz. Kapsamlı bir çalışma olmazsa tüm çabalar boşa gider. Çünkü devlet yasayı çıkarır, müteahhit bilmez veya müteahhit şartları yerine getirir buna işçi uymazsa hiçbir şeyin anlamı olmaz" dedi. 


Türkiye'de 300 binin üzerinde müteahhit olduğunu hatırlatan Tellioğlu, bunlardan 100 binin ise meslekle ilgisinin olmadığını ileri sürdü.


- Müfredat çalışması


Eğitim çalışmasıyla sektördeki çürük elmaların temizleneceğini aktaran Tellioğlu, şöyle konuştu:


"Türkiye'de müteahhitlik sistemine ilişkin bir müfredat hazırlamaya çalışıyoruz. Bunu ders kitabına dönüştüreceğiz ve üniversitelerle protokol imzalayacağız. Daha sonra akademisyenler müteahhitlere ders verecek. Başarılı olanlar sertifika alacak. Üniversitelerden bazısı bizimle temasa geçti. Bu çalışma hayata geçtiğinde sektördeki önemli bir boşluk giderilecek. Bu tek başına olmaz buna uygun yasal düzenleme ve iş güvenliği uzmanı yetiştirilmeli. Tepeden tırnağa herkes eğitimden geçirilip, yaptığı işin sorumluluğunu bilmesi gerekir."


- "Sektörün elden geçmesi şart"


İnşaat işçilerine 2012'den bu yana geçici ustalık belgesi verildiğini hatırlatan Tellioğlu, bu konuda verilen eğitim ise tartışıldığını anlattı.


Tellioğlu, en çok işçi ölümünün inşaat sektöründe yaşandığını belirtti.


İnşaat sektörünün diğerlerine göre daha fazla risk taşıdığının altını çizen Tellioğlu, "Bazı müteahhitler önlem almasına rağmen işçi gereğini yerine getirmiyor. İşçilerin başında 24 saat denetim yapamazsınız. İşin temeli herkesin eğitilmesinden geçiyor. Ülkemizde işçi ölümlerine son vermek istiyorsak sektörümüzün elden geçirilmesi şart" ifadelerini kullandı.



AA




Geri Dön