01 / 04 / 2025

Tahliye davasında 'anahtar teslim tutanağı' detayına dikkat! Bunu yapmayan kiracılar yandı!

Tahliye davasında 'anahtar teslim tutanağı' detayına dikkat! Bunu yapmayan kiracılar yandı!

Kiracının tahliye tarihinin belirlenmesinde anahtar teslim tutanağı düzenlememişse tahliye tarihi tarihinin belirlenmesi bazı hususlara bağlı. Peki bu hususlar neler? Kiracılar dikkat... 


Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilim mahkemelere taşınmaya devam ediyor. Mahkeme sonuçlarına göre kiracıların tahliye kararının alınması halinde kiracının evden çıkması gerekiyor. Fakat bu hususta kiracıların dikkat etmesi gereken bazı kriterler yer alıyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İMZALAYAN KİRACI NE ZAMAN EVDEN ÇIKMALI?

Tahliye taahhütnamesini imzalayan kiracının, belirtilen son tarih itibarıyla evden çıkması gerekiyor. Bu tarih, tahliye taahhütnamesinde açıkça belirtilmiş. Eğer kiracı bu tarihe uymuyorsa, ev sahibi yasal süreç başlatabilir.

TAHLİYE TAAHÜTNAMESİ NE ZAMAN GEÇERSİZ OLUR?

Bazı durumlarda tahliye taahhütnamesi geçersiz olmakta. Kiralananın aile konutu olması nedeniyle tahliye taahhütnamesi geçersiz kılınabilir. Kiraya verentahliye taahhütnamesindeki tarihleri sonradan doldurmadığına dair mahkeme nezdinde yemin edemediği takdirde taahhütname geçersiz kılınabilir.

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu da sosyal medya hesabından binlerce kiracıyı yakından ilgilendiren tahliye taahhütnamesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

KİRACI ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI DÜZENLEMEZSE NE OLUR? 

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu,eğer kiracı, kiralananı tahliye ettiğinde anahtar teslim tutanağı düzenlenmemişse, tahliye tarihi konusunda hangi hususların geçerli olacağını açıkladı. İşte o paylaşım... 


KİRACININ TAHLİYE TARİHİNİN BELİRLENMESİ

Eğer kiracı, kiralananı tahliye ettiğinde anahtar teslim tutanağı düzenlenmemişse, tahliye tarihi konusunda şu hususlar geçerlidir:
•Anahtar teslim tutanağı düzenlenmediği sürece, kiracının tahliye borcunun yerine getirildiği kabul edilmez ve kira ödeme yükümlülüğü devam eder.
•Tahliye tarihi, kiraya verenin iddiasına göre belirlenir ve bu tarihe kadar kira borcu devam eder.
•Ancak, kiraya verenin aynı taşınmazı başka birine kiraya verdiği tarih, taşınmazın kiraya verenin hâkimiyetine geçtiği tarih olarak kabul edilir. Bu durumda, kiracı yalnızca bu tarihe kadar olan kira bedelinden sorumludur.
•TBK md. 325/2 uyarınca, kiraya verenin bu süre zarfında elde ettiği ya da elde etmekten kasten kaçındığı yararlar varsa, bu kira bedelinden mahsup edilir.

Yargıtay Kararı (3. HD., E. 2017/8435 K. 2019/4558 T. 15.5.2019):
Kiralananın yeniden kiraya verildiği tarih, tahliye tarihi olarak kabul edilir. Anahtar teslimi yazılı delille kanıtlanamazsa, kiracının sorumluluğu yeni kira sözleşmesi tarihine kadar devam eder.

Türkiye, Avrupa ve ABD'ye rağmen konut yatırımında dikkat çekiyor!

'Konut alan zararda' diyen uzman isim enflasyonu işaret etti!

Geri Dön