29 / 03 / 2024

Taksim, cami sayısında Fatih'ten sonra ikinci!

 Taksim, cami sayısında Fatih'ten sonra ikinci!

Taksim'e cami projesine karşı çıkan dava sonucu Taksim'e cami gerekli görüldü. Sonrasında ise araştırmada bulunulduğunda Fatih'ten sonra cami sıralamasında Taksim ikinci sıraya geldi





1. İdare Mahkemesi’nce “Bölgenin Müslüman nüfus yapısı değişti, ihtiyaç aşikâr” denerek reddettiği Taksim'e cami projesine karşı çıkılan dava sonucu ilginç gelişmeler yaşandı. İstanbul’un ilçe ilçe cami haritası çıkarıldı ve çıkan sonuç bir hayli şaşırtıcıydı. Haritaya göre İstanbul’da 3149 adet cami bulunuyor. Bu camilerin sadece 517’si tarihi cami özelliğini taşırken, İstanbul’un ilçelerindeki cami sayısı ilçe yüzölçümleri ve ilçe nüfusundan bağımsız olarak değişiklik gösteriyor. 


Kilometrekare başına en çok cami düşen ilçe yaklaşık 20 cami ile Fatih. Pendik ise kilometrekareye 0.610 cami ile cami yoğunluğunun en az olduğu ilçe. Cami tartışmalarının devam ettiği ve 1. İdare Mahkemesi’nin “ihtiyaç var” dediği, Taksim Meydanı’nın da yer aldığı Beyoğlu İlçesi, kilometrekareye düşen yaklaşık 11 camiyle Fatih’ten sonra ikinci sırada geliyor. 


Cami başına düşen kişi sayısı bakımından ise Fatih, 1304 kişi ile yoğunluğun en az olduğu ilçe. Yine bu kapsamda değerlendirildiğinde Beyoğlu’nda cami başına düşen kişi sayısı 2583, Kadıköy’de 8045, Üsküdar’da 2907, Bakırköy’de 7850 kişi.


Taksim Meydanı’na yakın camiler



Taksim Meydanı’na cami yapılması tartışmaları devam ederken, meydana yürüme mesafesinde Cihangir, Firuz Ağa ve Hüseyin Ağa Camileri bulunuyor. Firuz Ağa Camii meydana beş dakika yürüme mesafesinde iken, Cihangir ve Hüseyin Ağa camileri ise meydana 10 dakika uzaklıkta yer alıyor. 


Taraf



Geri Dön