20 / 04 / 2024

Taksim Yayalaştırma Projesi Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi!

Taksim Yayalaştırma Projesi Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi!

Taksim Yayalaştırma Projesi için 6 Haziran 2013'te dava açılmış, proje yargıya taşınmıştı. Danıştay 6. Dairesi tarafından onanan Taksim Yayalaştırma Projesi iptal kararı ile Gezi Parkı'nda da karara varılmış olundu



Taksim Yayalaştırma Projesi ardından Gezi Parkı olaylarıyla konu yargıya taşınmıştı. İlk olarak 6 Haziran 2013'te dava açılmıştı. 


Projeyi; İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği ve bu birlik altında bulunan Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası yargıya taşımıştı. 


İstanbul 1. İdare Mahkemesi de ilk etapta yürütmeyi durdurma, ardından da iptal kararı vermişti. Davalı olan taraflar; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyu bir üst mahkeme olan Danıştay'a taşımıştı. 


Danıştay 6. Dairesi de oy çokluğuyla aldığı kararı açıkladı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yerel mahkemenin Taksim Yayalaştırma Projesi iptal kararı da Danıştay 6. Dairesi tarafından onanmış oldu. 


Taksim Yayalaştırma Projesi süreci:


16 Eylül 2011 tarihinde koruma amaçlı imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmişti. 2012 tarihinde ise İstanbul 2 Numaralı Kültür Tabiatı Koruma Varlıkları tarafından değişiklik karar onaylanmıştı. 


17 Ocak 2012 tarihinde de plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından onaylanmıştı. İlk dava da, 11 Mayıs 2012 tarihinde açılmıştı. Sonrasında geçtiğimiz yıl Mayıs-Haziran ayında da Taksim Yayalaştırma Projesi'ne tepkiler gelişmişti. Proje içinde Gezi Parkı'nın Topçu Kışlası yapılması vardı...


6 Haziran 2013 tarihinde ilk olarak İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne başvurulmuştu ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ardından iptal kararı verilmişti. Yine davalı olan; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konu Danıştay'a taşınmıştı. 


Danıştay 6. Dairesi kararı ile yargı ile süreci tamamlanmış oldu. Söz konusu iptal kararı ile ilgili itiraz edilecek başka bir nokta yok. Bu yüzden de Taksim Yayalaştırma Projesi ile ilgili farklı imar planlı değişiklikler gündeme gelebilir.


Taksim Yayalaştırma Projesi  nasıl olacaktı? 


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön