25 / 04 / 2024

Talep eden herkes SGK'dan toplu parasını alabilecek!

Talep eden herkes SGK'dan toplu parasını alabilecek!

SGK, vatandaşlara toplu para iadesi konusunda açıklama yaptı. Yaş ve yıl şartını doldurup primi eksik olduğu için emekli olamayanlara sevindirici haber SGK'dan geldi. Bu durumda olanlar birikmiş primlerini toptan geri alabilecek...



SGK emekli olamayan vatandaşları ilgilendirecek müjdeli haberi verdi. Yaş ve yıl şartını yerine getiren ancak prim eksikliği nedeniyle emekli olamayanlara güzel haber geldi. Bu durumda olanlar için birikmiş primlerini toplu olarak geri almaları mümkün.

Prim eksikliği nedeniyle emekli olamayanlar, çalışmadıkları takdirde primlerini geri alabilirler. Toplu para iadesi alma şartları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklandı. Gerekli koşulları sağlayanlar için SGK toplu ödeme yapacak. İşte merak edilenler...

 Talep eden herkes SGK dan toplu parasını alabilecek!

TOPLU PARA ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in kaleme aldığı toplu para iadesi alabilmenin şartları şu şekilde:

* Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor ya da kendi işini yürütüyor olmamak.

* Emekli olabilmek için gerekli olan üç şarttan yıl ve yaşı tamamlamış olmak.

* Burada 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için prim şartı en az 3.600'dür. Bu prime ulaşmış bir kişi kısmi yaşta emekli olabilir. Bunun altında bir prim varsa ve yaş şartı sağlanmışsa toplu ödeme alınabilir.

 

 Talep eden herkes SGK dan toplu parasını alabilecek!

ŞARTLARIN YERİNE GELMESİ GEREKİYOR

Faruk Erdem: ''Tüm şartlar tamamlanmışsa 'Emekli olmak istemiyorum paramı toplu alacağım' deme durumu ise yok. Bu durumda emeklilik gerçekleşiyor. Toplu para talebi vefat eden kişilerin kanuni mirasçıları tarafından da yapılabiliyor. Burada da ölüm aylığı bağlanmaması esas alınıyor. Yaş şartının tamamlanması işe giriş tarihine göre değişiyor.

09.09.1999 gününden sonra ve 01.05.2008 öncesi sigortalı olanlar için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60. 2008 sonrası sigortalı olanlar için ise yaş şartı 65 olarak belirleniyor. Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Ne kadar ödeneceği ise o zaman yatırılan paranın her yıl katsayısının güncellenmesiyle belirleniyor.

 Talep eden herkes SGK dan toplu parasını alabilecek!

HANGİ PRİMLER ÖDENİYOR

Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ- Kur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Sağlık için ödenen primler ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor.

 Talep eden herkes SGK dan toplu parasını alabilecek!

İHYA İMKÂNI VAR

Toplu para alanlarda emeklilik için her şey bitmiş olmuyor. Paranızı aldıktan sonra çalışırsanız prim günlerinizi güncelleme katsayısıyla belirlenen miktardan ödeyerek canlandırabilirsiniz. Bunu da yeni çalışmalarınıza ekleyerek emekli olursunuz.'' dedi.

Emekli olamayanlar müjde! Bir dilekçe ile toplu para alabiliyorsunuz!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön