27 / 04 / 2024

Tamer Heper: 30 yıl uzun zaman!

Tamer Heper: 30 yıl uzun zaman!

Ailemize mirastan kalan daireyi satıp başka bir daire aldık. Aradaki fiyat farkını ödedim. Yeni daire aile bireylerinden 2 kişi üzerine yapıldı. Bu durumda üçüncü kişinin payı ne oluyor? Sorularını Tamer Heper yanıtlıyor.



30 yıl uzun zaman 1984 yılında babam öldüğünde biz iki kardeş ve anneme bir daire kaldı. Bu daire sonra satıldı, yeni bir daire alındı ama tapusu annemin üzerine. Sonra bu daireyi annem sattı ve biraz daha değerli bir daire aldık. Ancak fiyat farkını ben ödedim. Bu nedenle de yeni daireyi annemle benim üzerime yarı yarıya yaptık. Bu durumda kardeşimin payı ne olur? • C.T. 


Olaylar 1984 yılından başlamış, bugüne kadar gelmiş. Bu tarihi hatırlatmamın bir nedeni var. Bunu aşağıda açıklayacağım. 


Olayı izlediğimizde babadan kalan hisseli ev satışa çıkmış. Elbette bu satışta kardeşinizin katılımı var. Hissedar olarak satış işlemine katılımı olmasaydı satış işlemi yapılamazdı. Bu satış sırasında katılımı olduğuna göre satış bedeli konusunda miras payı o zaman halledilecek mesele idi. Yani satış bedelinden hissesini talep edecek ve alacaktı. Öyle anlıyorum ki almadı. 


Derken olaylar gelişti ve anneniz üzerine bir daire aldınız. Hukuken bu daire artık annenizin. Sonra bu da satıldı şimdi yeni bir daire alındı. Bu dairenin alımında sizin de katkınız bulunduğu için yani para verdiğiniz için hissenizin bulunması doğal. 


Peki şimdi kardeşinizin payı ne oldu? 


O pay, babadan kalan ilk daire satıldığında hissesi oranında satış bedelinden alacağı paydı. Talep edebileceği pay hâlâ o satış bedelindeki payıdır. Ancak olaylann 1984 tarihinde başlaması burada önemli. Aradan 30 yıl geçmiş, artık böyle bir alacak talebi için de zaman fazla uzun. Dolayısı ile satış bedelindeki hissesini talep etmek için gecikmiş ve artık zamanaşımına uğramış.


Geri Dön