20 / 04 / 2024

Tanap projesi yerli boruyla yapılacak!

Tanap projesi yerli boruyla yapılacak!

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana boru hattı alım sözleşmesi imza töreni dün yapıldı. İhalede yüzde 80 payı Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Ümran ve Noksel alırken yüzde 20 pay da Çinli Baosteel'in oldu.



Türkiye'den geçecek yaklaşık 1.800 kilometrelik Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi'nde (TANAP) kullanılacak ana hat borularının temini için açılan ihalenin yüzde 80'ini 6 Türk şirket kazandı. Yabancı tedarikçiye verilen kapsamın büyük bölümü halen Türkiye'de üretilmeyen kalemleri içeriyor. İhaleyi kazanan altı Türk şirket ve Almanya merkezli bir Çinli firma ile sözleşmeler dün düzenlenen törenle imzalandı.


İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Azerbaycan dostluğunun hayal edileni gerçeğe dönüştürdüğünü belirterek, "Bugün böyle bir törenle boru hatlarının imalat töreni anlamında da projenin bir aşamasını daha devreye sokuyor olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz" dedi.


Davutoğlu, imalatın yüzde 80'inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olmasının Türk sanayinin ulaştığı kapasiteyi ortaya koyduğunu söyledi.


Projenin ilk aşamada 16 milyar metreküp, 2023 yılı gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "İlk aşamada 16 milyar metreküpün 6 milyar metreküpü, Türkiye'nin talebini karşılayacak şekilde 2018'de devreye girecek, 10 milyar metreküpü de Avrupa'ya 2019 yılında aktarılacak" diye konuştu.


Davutoğlu, Anadolu'nun barış köprüsü kurduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "İnşallah bir gün Balkanlar ile Kafkaslar arasında akacak olan doğalgaz, aynı zamanda barışın, dostluğun, muhabbetin de aktığı bir köprü olacak."


15-20 bin kişiye iş imkanı

SOCAR ve TANAP Yönetim Kumlu Başkanı Rövnag Abdullayev ise konuşmasında TANAP projesinin Türkiye'nin doğu-batı enerji koridoru olması açısından önemli olduğunu kaydetti. Abdullayev "15-20 bin kişiye yeni iş imkanlarının oluşturulması, Türk boru inşaatı sektörünün gelişmesi ve dünyada TANAP projesi referansı ile yeni işler alarak kazanacağı faydaları özellikle belirtmemiz gerekir" diye konuştu.


TANAP ana boru hattı ihalesini kazananlarla imza törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve davetliler katıldı.


“50 bin tren ve tır seferi yapılacak”

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TANAP kapsamında kamulaştırma işlemlerinin başladığını belirterek, "Türkiye'de 21 ilden geçecek olan TANAP'ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yasıyoruz" dedi.


Tedarikin yüzde 80'ini yerli firmaların almış olmasının önemine dikkat çeken Yıldız, "Boruların güzergaha transferi için 50 binden fazla tren ve TIR seferi yapılacak. Bu sayede basta İskenderun Limanı olmak üzere çok ciddi bir sirkülasyon başlayacak" diye konuştu.


TOKİ Haber


Geri Dön