24 / 04 / 2024

TANAP'ın açılış töreni 12 Haziran'da Eskişehir’de yapılacak!

TANAP'ın açılış töreni 12 Haziran'da Eskişehir’de yapılacak!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) açılış törenine ilişkin detaylar netleşti. TANAP’ın açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili katılacak. 



Azeri gazını Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) açılış törenine ilişkin ayrıntılar netleşti. Tören, 12 Haziran Salı günü Eskişehir’de yapılacak. 

“Enerjinin İpek Yolu” olarak adlandırılan TANAP’ın açılışı için yapılacak törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili katılacak.

Gazete Habertürk'ten Rıdvan Tezel'in haberine göre, tören, Türkiye’de gazın dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda gerçekleşecek.

Enerji alanında hayata geçirilen en büyük doğalgaz projelerinden biri olarak gösterilen TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü Köyü’nden başlayarak 20 il ve 67 ilçeden geçecek. Bin 850 kilometre uzunluğunda olan hat, Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala İlçesi’nde son bulacak Bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaran TAP Doğalgaz Boru Hattı’na bağlanacak. TANAP, gaz akışının başlamasıyla Türkiye’nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacak. Hattan, ticari gaz akışının bu ay sonunda başlaması planlanıyor.

BOTAŞ’IN PAYI YÜZDE 30

BOTAŞ, 2019 Haziran’a kadar 2 milyar, 2021’de 6 milyar metreküp gaz alabilecek. Avrupa’ya 10 milyar, Türkiye’ye 6 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. TANAP’ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80’i Türkiye’de üretildi.

TANAP ın açılış töreni 12 Haziran da Eskişehir’de yapılacak!

Boru hattına ilk test gazı, 23 Ocak 2018’de basıldı. Türkiye, hattan belli bir sürenin sonunda yıllık 6 milyar metreküp gaz alacak. 

 


Geri Dön