28 / 03 / 2024

Taner Yıldız: Doğalgazda indirim vatandaşa yansımaz!

Taner Yıldız: Doğalgazda indirim vatandaşa yansımaz!

Rusya, Türkiye’ye sattığı doğalgazda yüzde 6 indirime gideceğini açıkladı. Böylece 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 417 dolardan 392 dolara geriledi. Bakan Taner Yıldız, doğalgaz indiriminin vatandaşa yaramadığını söyledi...



Rusya, Türkiye’ye sattığı doğalgazda yüzde 6 indirime gideceğini açıkladı. Böylece 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 417 dolardan 392 dolara geriledi. Yani doğalgazın fiyatı 25 dolar ucuzladı. Türkiye, Rusya’dan her yıl 30 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Buna karşılık 12.5 milyar dolar gaz faturası ödüyor. Yapılan bu indirim sayesinde ülkenin doğalgaz faturası tam 750 milyon dolar azalacak. Yani bu yıl doğalgaza 11 milyar 750 milyon dolar ödeyeceğiz.


YETMEZ AMA OLUMLU BİR ADIM 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, indirim kararını olumlu bulduklarını söyledi ve ekledi: “Olumlu bir adım ancak bizim istediğimiz düzeyde değil.” Bakan Yıldız, yapılan bu indirimin tüketiciye yansıyıp yansımayacağı hakkındaki soruya ise “Şu anda bunun için çok erken” yanıtını verdi.


KAZIK 42 DOLARA GERİLEDİ 


Petrol fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 37 düştü. Doğalgazda da ciddi bir düşüş yaşandı. Buna karşın Erdoğan ve ekibi Rusya’dan sadece yüzde 6 indirim alabildi. Türkiye, Rusya’nın Almanya’dan sonra ikinci büyük müşterisi. Buna rağmen doğalgazı AB ülkelerinden çok daha pahalıya alıyor. AB ülkeleri doğalgazı 350 dolardan alırken, Türkiye 417 dolara alıyordu. Yani her ay 67 dolar kazıklanıyorduk. Bu rakam indirimin ardından 42 dolara düştü.




RUS EKONOMİSİ ZORLANIYOR 


Öte yandan Rusya, resmi olarak ilk kez ekonomisinin durgunluğa gireceğini açıkladı. Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Vedev, Rus ekonomisinin 2015'te muhtemelen % 0.8 daralacağını öngördü. Vedev, ekonomideki kötü gidişatı batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara ve petrol fiyatlarındaki düşüşe bağladı. Rusya'dan çıkan sermayenin 2014'te 125 milyar dolara ulaştığı biliniyor. Rusya ekonomisini % 10 petrol ve doğalgaz geliri oluştururken, bu gelir hükümet bütçesinin % 50'sini oluşturuyor.


FATURAYA 22 LİRALIK GİZLİ ZAM 


Enerji Bakanlığı, 2014 yılında kötü bir sınav verdi. Mart 2014 yerel seçimleri ve Ağustos 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimleri yüzünden doğalgazda yapılması gereken yapılmadı. Seçimlerin hemen ardından ise elektrik ve doğalgaza yüzde 9’luk zam yapıldı. Buna rağmen Türkiye’nin en büyük doğalgaz şirketi Botaş, bu yıl 2 milyar lira ile tarihinin en büyük zararını açıklayacak. Kamu şirketi Botaş’ın zararını Hazine karşılayacak. Hazine’nin en büyük gelir kalemi ise milyonlarca vatandaş olacak. Yani AKP seçim kazanmak için yaptığı hamlenin faturasını 77 milyonluk Türkiye’ye ödetecek.


Millet


Geri Dön