19 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Doğalgazda indirim tüketiciye yansıyacak!

Taner Yıldız: Doğalgazda indirim tüketiciye yansıyacak!

Gazprom şirketiyle indirim üzerinde anlaşma sağlandığını ve imzaların arkadan geleceğini belirten Enerji Bakanı Yıldız, 1 milyar dolarlık indirimin tüketicilere yansıtılacağını ve bu yansımanın ileriki tarihte gerçekleşeceğini söyledi.



Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Genel Müdür Vekili Besim Şişman veBOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk (solda) Ankara'da düzenlenen 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansıma katıldı. Konferans sonunda Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar, Bakan Yıldız'a katılımından dolayı plaket takdim etti.  


Gazprom şirketiyle indirim üzerinde anlaşma sağlandığını ve imzaların arkadan geleceğini belirten Enerji Bakanı Yıldız, 1 milyar dolarlık indirimin tüketicilere yansıtılacağını ve bu yansımanın ileriki tarihte gerçekleşeceğini söyledi. Türkiye'nin enerjideki yol haritasının değişmeyeceğini belirten Yıldız, AB ile yüksek düzeyli enerji diyalogunun başlayacağını kaydetti. Yıldız Türk Akımı'nın TANAP'ın yerine geçecek bir proje olmadığını da ifade etti Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazprom un yaptığı doğalgaz indirimine ilişkin, "Anlaşmayı sağlayan biziz, Rusya ile aramızdaki güven en az yazı kadar önemlidir, eğer ben bunu söylemişsem asıl kaynağından haber almışsınız demektir. İndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" dedi. 


Yıldız, 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansının ardından gazetecilerin soruları üzerine, Türkiyeîde ekonominin stabil hale gelmesini güçlü bir iradeyle beraber devam ettirdiklerini, büyüyen bir Türkiye'nin büyüyen bir enerji sektörü olacağını söyledi. 

Türkiye'nin yüzde 5,5 civarında büyüme hedefi olduğunu vurgulayan Yıldız, "Şu an yüzde 3'lük bir büyüme var ama enerji sektöründeki kurulu güçteki büyüme yüzde 11,6 civarında gerçekleşti Türkiye'nin enerji arz güvenliği ile alakalı probleminüı kalmaması aslında budur" diye konuştu.

 

GÜVEN YAZI KADAR ÖNEMLİ 


Rusya'nın Gazprom şirketi ve BOTAŞ arasında yapılan yüzde 10,25'lik doğalgaz indirim oranının gerçek olmadığına dair iddiaların hatırlatılması üzerine Yıldız, "Anlaşmayı sağlayan biziz, Rusya ile aramızdaki güven en az yazı kadar önemlidir, eğer ben bunu söylemişsem asıl kaynağından haber almışsınız demekür. Bu indirime sevinmeyenler olabilir. Ben kendi adıma bu indirimden mutluyum. İndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" ifadelerini kullandı. İndirimin doğalgaz fiyatlarına ileride yansıyacağını belirten Yıldız, Türkiye'nin zaten AB ülkeleri arasında en ucuz doğalgaz, sanayi ve meskende ise en ucuz elektrik kullanan ilk 5 ülke arasında olduğunu hatırlattı. 


TANAP DAHA UCUZ OLACAK 


TANAP ile Azerbaycan'dan alınacak gazın Rus gazından daha pahalı olup olmayacağı sorusuna Yıldız, "Azeri gazı daha uygun fiyatla giriyor. Yeni bir proje olmasına rağmen bu gerçek değişmemiştir" cevabını verdi. 


Yıldız, Enerjiden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile görüştüklerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: "TANAP, onların arz güvenliği açısından çok önemli. Yüksek düzeyde enerji diyalogu başlatma çağrıları oldu, bugün itibarıyla Türkiye bu diyaloğu resmi kanallar ile başlatıyor. AB'nin Rusya ile problemini çözmeye çalışırken Türkiye ana unsur olmayacak. Türk Akımı da AB için olan bir projedir. 


Türkiye öncelikle Batı Hattının yerine geçecek ve riskleri minimize edecek bir yapıya sahip olmalı. (AB ile Rusya arasındaki) Bu sorunu asıl çözecek olan biz değiliz. Türk Akımı da TANAP yerine geçecek bir proje değil, TANAP'ta yüzde 30 ortaklığımız var''


Yeni Akit


Geri Dön