26 / 04 / 2024

Taner Yıldız'dan elektrik ve doğalgazda indirim açıklaması!

Taner Yıldız'dan elektrik ve doğalgazda indirim açıklaması!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin doğalgazı 6 yıl önceki fiyattan kullandığını, petrol fiyatlarının son 7 aydır düşüşe geçmesine rağmen doğalgazın 50 dolar seviyesinden satıldığını vurguladı.




Elektrik ve doğalgaza indirim olup olmayacağına dair soru üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin doğalgazı 6 yıl önceki fiyattan kullandığını, petrol fiyatlarının son 7 aydır düşüşe geçmesine rağmen doğalgazın 50 dolar seviyesinden satıldığını vurguladı. "Biz indirimi önceden uyguladık. BOTAŞ aldığından düşüğe sattı. Bu indirimi daha önceden yaptığı anlamına gelir. Gümrüğe maliyeye 6 milyar lira civarında bir borcumuz var o da komple vatandaşımıza dönen paradır" diyen Yıldız, Rusya ile doğalgaz fiyatına ilişkin üçüncü görüşmenin haftaya yapılacağını ve yakın zamanda sonucun duyurulacağını bildirdi.


Yıldız, petrol fiyatlarının da tüketici ülkeler olarak 10 dolar seviyesine kadar düşmesinin memnuniyet verici olacağına fakat bunun üretici ülkeler açısından da sürdürülebilir bir durum olması gerektiğine dikkati çekti. Yıldız şunları kaydetti: "975 milyar dolar üretici ülkeler kaybetti, bizim gibi tüketici ülkeler de kazandılar. İnşallah benim ümidim 2015 yılını daha da düşük fiyatlarla geçiririz. Ham petrol varil fiyatları düşerse doğalgaz fiyatları 6 aylık faz fiyatlarıyla düşüyor. Bu bizim ilk defa BOTAŞ'ın özelikle son 12 yılda sattığı fiyattan daha altına düşme ihtimali anlamına geliyor. 1 Ocak 2015'ten itibaren bu fiyat mekanizmaları devreye giriyor. Petrol 7 aydır indirimde. Fakat bu vatandaş ve sanayiye daha fazla gaz veya benzin kullanmayı getirmemesi lazım."


Rusya ile yapılacak yeni boru hattına da değinen Yıldız, proje üzerinde çok detaylı bir çalışmanın henüz yapılmadığını, AB ülkeleri dahil, projenin doğalgaz götürülecek ülkelerdeki gaz sıkıntısına çözüm olacağını vurguladı.




Yeni Asır


Geri Dön