20 / 04 / 2024

Tapu harcı nedir, nasıl hesaplanır?

Tapu harcı nedir, nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul satış işlemleri için alıcı ve satıcı devlete harç ödüyor. Tapu harcının ne kadar olduğunu ve ne zaman ödeneceğini milyonlarca vatandaş araştırmaya başladı.



Gayrimenkul satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcının devlete ödenen harca ''tapu harcı'' deniyor. Tapu harcının ne kadar olduğu merak edilen konular arasında bulunuyor.  Gayrimenkul satış işlemleri için alıcı ve satıcının devlete ödediği harç olan tapu harcı,  yüzde 4 üzerinden hesaplanıyor. 

100 bin TL değerindeki bir evin alım/satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı 2 bin TL harç bedeli öderken, 31 Mart 2019 tarihine kadar alıcı ve satıcı ayrı ayrı bin 500 TL harç bedeli ödeyecek. 

Örnek:

Gayrimenkul alış/satış bedelinin tapuya 200 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda hem alıcı hem de satıcının (200.000*yüzde1,5) 3.000 TL tapu harç bedeli ödemesi yapması gerekir.

Tapu harcı ödemeleri

Tapu müdürlüğü anlaşmalı bankalarının yanında (anlaşmalı bankalar SMS'te bildiriliyor), satış işleminizi yapmış olduğunuz tapu müdürlüğünden cep telefonunuza SMS olarak gelen 12 veya 13 haneli seri numarası ile tapu harcı, damga vergisi ve döner sermaye bedelini tüm bankaların kredi kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden ödeyebilirsiniz.

Buna ek olarak e-tahsilat hizmeti veren müdürlüklerden işlem yapıldığında internet üzerinden harç ödemesi imkanı da sağlanmaktadır. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaparak tapu harcı borç sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Tapu harcı geliri 11 milyar lirayı aştı!

Tapu harcını yanlış beyan edene ceza!


Geri Dön