26 / 04 / 2024

Tapu hisse payı hesaplaması!

Tapu hisse payı hesaplaması!

Hisseli tapu bir gayrimenkuldeki ortakların sayısını ve isimlerini gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu nasıl bölünür? Tapu hisse payı hesaplaması nasıl yapılır?



Tapu hisse payı hesaplaması!

Hisseli tapu bir gayrimenkuldeki ortakların sayısını ve isimlerini gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.


Hisseli tapularda hissedarların arazi içinde hangi kısma sahip olduğu yazmıyor. Arazideki yerlerin belirlenmesi için hissedarlar kendi aralarında bir "rızai taksim sözleşmesi" yapması gerekiyor. 


Rızai taksim sözleşmesi ile arazinin hangi payının kime ait olduğu belirleniyor, ancak bu tapuda görünmüyor. 


Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belgedir, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu değil. Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. 


Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor.  Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. 


Hisseli tapu satış masrafları!

Gayrimenkulün gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması halinde, gerçek alış bedeli ile harca esas bedel ayrı ayrı dikkate alınır. Bu durumda, belediyece bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılıyor.


Tapu hissesi nasıl bölünür?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön