20 / 04 / 2024

Tapu işlemleri başka ilden yapılabilir mi?

Tapu işlemleri başka ilden yapılabilir mi?

Tapu devri işlemleri, taşınmazın yer aldığı tapu dairesinde gerçekleşiyor. Peki, tapu işlemleri başka ilden yapılabilir mi? Başka şehirdeki tapu işlemleri nasıl yapılır? İşte başka şehirden tapu devir işlemleri...



Tapu işlemleri başka ilden yapılabilir mi?

Tapu devri işlemleri, taşınmazın yer aldığı tapu dairesinde gerçekleşiyor. Ancak, farklı bir şehirde yer alan taşınmazın devir işlemleri, alıcı ve satıcılar için yorucu bir süreç olarak algılanabiliyor. Peki bu kapsamda, tapu işlemleri başka şehirden yapılabilir mi?


2011 yılında yönetmelikte yapılan bir değişiklik ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) sayesinde başka şehirden tapu devri yapılabiliyor.


Örneğin İstanbul’da yaşayan bir vatandaşın Trabzon’da bulunan arsasını satmak için yüzlerce kilometre yol gitmesine gerek kalmıyor. 


Bu kapsamda satış, satış-ipotek ve ipotek işlemleri için pilot uygulama 21 Eylül 2011′de gerçekleştirildi. İstanbul Avcılar Tapu Müdürlüğü’nde Samsun ili İlkadım Tapu Müdürlüğü yetki sahasında bulunan bir dairenin satışı yapıldı. Peki, başka ildeki tapu işlemi nasıl yapılır?


Başka şehirdeki tapu işlemleri..

Tapu müdürlüğü tarafından kabul edilen başvurunun karşılanabilmesi için TAKBİS üzerinden taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki talebi işlemi başlatılıyor. 


Taşınmaza ait bilgiler, başvuru sahiplerinin TC kimlik numaraları girilerek, ilgili belgeler, talebe dair resmî yazı elektronik ortamda taranarak gönderiliyor. 


Yetki talep edilen müdürlük, Doküman Yönetim Sistemi’ne kaydedilen bilgi ve belgeler ile taşınmaza ait kütükteki bilgiler ve kendi arşivinde yer alan hak sahibinin tespitine esas bilgi ve belgeleri karşılaştırarak yetki talebini onaylıyor. 


Başvuru yapılan müdürlük ekrandan talebin onaylanıp onaylanmadığını anlık olarak takip edebiliyor. Onaydan itibaren başvuru yapılan müdürlükte yetki verilen işlem başlatılıyor. 


Başvuru yapılan yerde herhangi bir kısıt ile karşılaşılmazsa düzenlenen satış/ipotek Resmi Senedi veya İntikal Tescil İstem Belgesi, taraflar ve tapu müdürlüğünce imzalanıp işlem tamamlanıyor.


Tapu kaç günde çıkar?



Geri Dön