23 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?

Tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabiliyor. Peki, tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?



İmar barışı uygulaması ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Yapı kayıt belgesi ise, imar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belge oluyor.

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabiliyor. Başvurular e-devlet kapısından yapılıyor. İsteyenler Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara da müracaat ederek başvurusunu gerçekleştirebiliyor. 

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Ayrıca bu belge alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, İstanbul tarihi yarımada içinde kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda, Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde ve kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.

Peki, tapu tahsis belgesi olan yapılar için imar barışına başvurulabilir mi?

Tapu tahsis belgesi olan yapılar da İmar Barışından faydalanabiliyor. Tapu tahsis belgesi olan kimseler bu yapılarına yapı kayıt belgesi almak için e-devlet kapısından müracaatlarını yapabiliyor.

15 soruda imar barışında ödeme!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön