20 / 04 / 2024

Tapu ve kadastro bilgileri internete taşınıyor!

Tapu ve kadastro bilgileri internete taşınıyor!

Tapu ve Kadastro Müdürlügü 'nün MEGSİS sistemi, kadastro bilgilerini internete taşıyarak yatırımcılara sunuyor. Yeni çıkan MEGSİS sayesinde yatırım yapılacak arazinin zemin ve imar bilgilerine ulaşılabilecek.



Ercan Baysal TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS), tapu kayıtlarım elektronik ortama taşırken, kadastro parsel bilgilerini de yatırımcının bilgisine sunuyor. Sistemle imar planlarına ilişkin veriler elektronik ortama yüklenerek, arazi satın almak isteyen kişi ya da yatırımcının kullanımına açılacak. Herhangi bir fabrika arazisi almak isteyen işadamı, sistem tam olarak devreye girince zemin bügüerinin yam sıra detaylı imar notlarına da ulaşabilecek. 


İmar notlarında yeşil alan, ticari alan gibi bilgilere erişebilmenin yanı sıra gayrimenkulün yola yakınlığı veya bölgedeki yapılaşma yoğunluğuna ilişkin bilgiler de görülebilecek. MEGSÎS kapsamında kadastro bilgilerinin yüklenmeye devam ettiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, henüz uygulamaya geçilmediğini bildirdi. 


52 milyon parsel yüklendi Kadastro Daire Başkanlığı tarafından hazırlık çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Bakanlık kaynakları, uygulamanın en erken 2015 yılında bireysel kullanıcıya açılabileceğini ifade ediyor. Ağustos 2011'de birinci fazı başlatılan ve Şubat 2013 itibari ile ikinci fazı kadastro otomasyon altyapısının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedeflenen MEGSİS ile ilk etapta yaklaşık 52 milyon kadastro parselinin sisteme yüklenmesi sağlandı. Veri girişleri yapılan kadastro bilgüerinden yaklaşık 50 milyon parselin tapu verileri ile uyumlaştırılması yapılarak kadastro müdürlükleri tarafından iyileştirme, güncelleme ve kesinleştirme çalışmaları ise sürüyor. 


Projenin yönetimi ve sorumluluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ekibi tarafından yürütülmesine rağmen teknoloji desteği de almıyor. Bu kapsamda Türksat çalışanlarının da yer aldığı bir çalışma grubu oluşturuldu. MEGSİS'te yer alanlar şunlar: Tapu ve kadastro verilerinin karşılık olarak kontrol edilmesi, öznitelik bügilerinin toplanması, koordinat sisteminde bütünlenmesi ve sunulması, hava görüntüleri kullanılarak doğrulanması, kontrol sorgulamaları ile veri kalitesinin artırılması, verilerin güncel olarak tutulması. 


Star


Geri Dön