24 / 04 / 2024

Tarihi Fatih Camii 55 yıl sonra ibadete açılacak!

Tarihi Fatih Camii 55 yıl sonra ibadete açılacak!

Fatih Sultan Mehmet Han'ın yadigarı olan "Enez Ayasofyası" olarakta bilinen tarihi Fatih Camii 55 yıl sonra ibadete açılacak.



Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, İl Müdürlüğü tarafından gazetecilere yapılan açıklamada, Osmanlı Devleti döneminde Fatih Sultan Mehmet'in deniz ticaretinin iyi yapıldığı liman kenti Enez'i fethi sonrasında kale içinde bulunan "Enez Ayasofyası" olarakta bilinen caminin hizmet vermeye başladığını söyledi. Anadolu Ajansı'ndan Cihan Demirci'nin haberine göre; Güneren, şu ifadeleri kullandı: "Burada o dönemde bir vakfiye oluşturulmuş. Bu camimizde uzun yıllar ibadet yapılıyor. 1965 yılında Enez'de meydana gelen bir depremde caminin kubbesi tamamen çöküyor ve günden güne harabe bir duruma geliyor."

Caminin restorasyon çalışmalarına 2014 yılında başladıklarını hatırlatan Güneren, şunları söyledi:

"İlk etapta ciddi bir projelendirme gerçekleştirildi. Burada uluslararası proje ortaklarımız var ve uygulamaya da 2016 yılında başladık. Halihazırda minaresi tamamlanmış vaziyette, üst örtüsü tamamen bitirilmiş ve içerideki ince işçiliklere geçmiş durumdayız. Kış gelmiş olmasına rağmen mevsim koşullarına göre içeride çalışmaya devam edeceğiz. Fatih Camisi, arkeolojik sit alanı olan Enez Kalesi içerisinde yer alıyor. Dışarıda da bir peyzaj düzenlemesi yapılacak. Camiye erişim yolları, abdest alma ve oturma mekanları oluşturma noktasına çalışıyoruz."

Caminin restorasyonunun normal takvime göre 4 Temmuz 2020 yılına kadar devam edebileceğini söyleyen Güneren, bu yönde çalışmaların sürdüğünü anlattıı. Güneren, "Önümüzdeki yılın nisan ve mayıs ayları ramazan ayına denk geliyor. Fatih Camisi'ni 2020'nin ramazan ayında ibadete açacağız. Çevre düzenlemesi ile ilgili işler de mevsimin biraz daha uygun hale gelmesiyle haziran, temmuz aylarında gerçekleştirilir. 1965 yılından bu yana yaklaşık 55 yıldır kapalı olan bir mekanı vakfiyesine uygun şekilde hem ibadete hem de ziyarete açmış olmayı ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Enez Fatih Camisi

Doğu Roma İmparatorluğu'nca 12. yüzyılda inşa edilen yapı, Fatih Sultan Mehmet'in 1456'da Taşoz, Limni, Semadirek adalarının yanı sıra Cenevizlilere ait Enez'i fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldü. Ardından yapının güneydoğusunda mihrap, batısında minber yapıldı, dış tarafına da kesme taştan minare inşa edildi. Osmanlı döneminde 1700'lü yıllarda birkaç kez onarılan caminin bir kısmı, 1965'teki depremde yıkıldı. Enez Fatih Camisi, restorasyonun tamamlanmasından sonra yeniden ibadete açılacak.
 


Geri Dön