25 / 04 / 2024

Tarihi semt Eyüp'ün yüzü değişiyor!

Tarihi semt Eyüp'ün yüzü değişiyor!

Eyüp Sultan Türbesi'yle Pierre Loti Meydanı'yla ünlü semt Eyüp yenileniyor... Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu 'Çalışmalarımızı tarihi dokuya uygun olarak yapıyoruz' dedi ve Eyüp meydanının düzenlendiğini belitti



İSTANBUL'un tarihi semtlerinden Eyüp yenileniyor. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu Eyüp Sultan'da yapılan çalışmalarla ilgili AKŞAM'a bilgi verdi. Eyüp Sultan Camii'nde en son 1700'lü yıllarda çalışma yapıldığını söyleyen Kavuncu 'Eyüp Sultan manevi atmosferin olduğu bir yer. Eyüp Sultan ve çevresi bizim en önemli yüzümüz. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bir yer. Özellikle belirli günlerde, Ramazan'da, kandil gecelerinde yoğunluk had safhaya ulaşıyor. Ne kadar çok önlem almaya çalışsanız da o yoğunluğu kaldırmıyor Buraya gelecek olan ziyaretçinin beklentileri var. Bunlara göre belediye hizmetlerini tasarlamak gerekiyor. Eyüp meydanını ziyaret amacına uygun şekillerde düzenlendi. Tarihi dokuya saygı duyarak çalışma yaptık' diye bilgi verdi.
Kavuncu Eyüp Sultan'daki inanç kültürüyle birlikte Pierre Loti'yi de ön plana çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Kavuncu, 'Türk toplumu Pierre Loti'yi isim olarak biliyor. Fakat kim olduğunu çok fazla kişi bilmiyor. 2010 çalışmaları kapsamında doğum ve mezarının bulunduğu Rochefort kentini ziyaret ettik. Fransız ressamlar buranın resmini yapmak için geldi. Tekrar bu ilişkiyi canlandırdılar. Biz bunu devam ettirmek için haziran ayında bir Türk günü düzenleyeceğiz. Biz buraya Pierre Loti ismini vermişsek, aynı şekilde Eyüp Sultan ismini Fransa'da kendi şehirlerinde bir meydana verdiler. Bu çalışma iki toplumun da karşılıklı aidiyet duygusunu oluşturmak açısından çok önemli. İnsanlar Eyüp Sultan'ı dolayısıyla İstanbul'u tanımış olacak. Kültürlerarası diyalog olacak' diye konuştu.

YAŞAM KONFORU GETİRİYORUZ
Nüfus yoğunluğunun fazla olmadığı fakat yapılanmanın çok olduğu Eyüp'e yaşam konforu getirdiklerini söyleyen Başkan Kavuncu şöyle konuştu: 'Biz Eyüp'e yaşam konforu getiriyoruz. Çeşmeler, türbeler, binaların mülkiyet olsun vakıf olsun bunları tarihine dokusuna yönelik çalışma olarak önümüze koyduk. Bununla ilgili büyük şehirle KUDEP atölyesi kurduk. Çevremizdeki bakım, onarım, yenileme çalışmalarını bununla beraber yapıyoruz. Meydanımızın zemin çalışmalarını bitirdik. Eyüp meydanı ziyaret amacına uygun temiz ve camiyi ön plana çıkaran şekilde düzenlendi. Temiz Eyüp Hamamı'nda çalışmalara başladık. İstanbul Üniversitesi ile beraber sağlık hidroterapi merkeziyle ortak bir çalışma. Halk sağlığına yönelik bir merkez olarak düzenlenecek.'

ÜÇ DİL BİLİYOR
İsmail Kavuncu 1965 yılında Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Osmaniye'de tamamladı.1986'da Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu.1988'de İstanbul'a yerleşen Kavuncu, 1989'da ilk işi olan 'Prestige Oto Kiralama' şirketi ile ticaret hayatına atıldı. SSCB'nin dağılımıyla 1991'de Turkuaz Dış Ticaret Limited'i oluşturdu. Bu arada Türkiye'nin en tanınmış çorap markası Aytuğ'u satın aldı. Ve bir süre sonra da yine tanınmış bir marka olan Yudum'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi. İş hayatındaki başarıları İsmail Kavuncu'yu Dünya Genç Girişimcilik ödülüne ulaştırdı. Bir dönem AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeliği, bir dönem de AK Parti Mali ve İdari İşlerden sorumlu İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Başta DEİK olmak üzere MÜSİAD, İSHAD ve TÜSİAD üyesi olarak sivil toplum kuruluşlarında rol aldı. İsmail Kavuncu, İngilizce, Özbekçe ve Kazakça biliyor.
Akşam/Seray ŞAHİNLER


Geri Dön