19 / 04 / 2024

Tarihi surlar çalıştayın belirlediği projelerle restore edilecek!

Tarihi surlar çalıştayın belirlediği projelerle restore edilecek!

UNESCO Dünya Miras Alanlan listesinde yer alan tarihî surlar, İstanbul’a yeniden kazandı­rılıyor. Amerikalı turist Sarai Sierra’nın Cankurta­ran civarındaki sur bölgesinde ölü bulunmasından sonra tarihî surların güvenliği gündeme gelmişti...



İs­tanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) surların güvenli hale gelmesi için çalışmalara başladı. Kara Surları ve Marmara Surlan’nın projelendirme çalışmaları önü­müzdeki yıl tamamlanacak. Surların restorasyondan sonra nasıl kullanılacağı ise geniş katılımlı bir çalıştay ile belirlenecek. Proje hakkında bilgi veren İBB Başkanı Kadir Topbaş “Kara surlan önemli bir de­ğer. Surların yeniden İstanbul’a kazandırılmasında koruma-kullanma dengesi çok önemli. Projelendir­me çalışmalarımız sürüyor. Çok farklı fikirler var. Bu yüzden bir çalıştay yapılacak.” diyor.


1985 yılında Dünya Miras Alanlan listesine alı­nan, İstanbul Surlan’nın önemli bir bölümünü Kara Surlan oluşturuyor. Zamanla yıpranan ve yer yer çö­küntüye uğrayan 7 kilometre uzunluğundaki Kara Surlan’nın, iyileştirilmesini ve korunmasını amaçla­yan restorasyon projesi çalışmaları başladı. Topkapı Kültür Parkı’na cephe olan 400 metrelik 5 burcun uy­gulama projesi 1. etabı tamamlandı. Tüm etapların projesi Koruma Kurulu onayından geçmesiyle bir­likte restorasyon başlayacak. Başkan Kadir Topbaş, surların kullanılarak korunması gerektiğini söylüyor. Anemas Zindanlan ve Tekfur Sarayı’nın restorasyonun devam ettiğini hatırlatan Topbaş “Sürdürülebi­lir koruma modeli oluşturma ve Kara Surlan ile ilgi­li turistik algının artırılması çerçevesinde tartışmak, yeni fikirler ve yaklaşımlar ortaya koymak lazım. Biz şu an projelendirme çalışmamızı sürdürüyoruz. Ko­ruma modelinin oluşturulması ve turistik algının ar­tırılması ile ilgili ise düzenleyeceğimiz geniş kap­samlı çalıştay bize ışık tutacak.” diye konuşuyor.


Yedikule-Topkapı Sarayı arasındaki 8,5 kilomet­re uzunluğundaki Marmara Surlan’nda ise sorun­lu bölgeler tespit ediliyor. İBB, çok parçalı mülkiyet­ten oluşan alanı korumaya yönelik bir rehber hazır­layarak ilgili mülk sahiplerine sunacak. Alanda İBB, Devlet Demiryollan, Maliye Hâzinesi, Fatih Beledi­yesi, İl Özel İdaresi, Kıyı Emniyeti ve vakıfların mül­kiyeti bulunuyor. Çalışmalar kapsamında yaklaşık 8,5 km uzunluğundaki Marmara Surlan lazer tarayıcı cihazlarla detaylıca taranıyor. Bu çalışmanın sonucuna göre surlara komşu yeşil alan park ve sokakların re­habilitasyonuyla Marmara Surlan’nın etaplar halinde restorasyon uygulama projeleri hayata geçirilecek.


Belgratkapı Sur Restorasyonu (1986 1987)

Mevlanakapı Sur Restorasyonu (1986-1987)

Silivrikapı Sur Restorasyonu (1986-1987)

Belgratkapı-Silivrikapı Arası Sur Restorasyonu (1987-1989)

Ayvansaray Haliç Surları Restorasyonu (1988)

Yedikule Surları Restorasyonu (1991)

Mevlanakapı-Millet Caddesi Arası Restorasyon (1992)

Silivrikapı- Mevlanakapı Arası Sur Restorasyonu (1992)

Kumkapı-Yedikule Arası Sur Restorayonu (1992)

Vatan Caddesi-Edirnekapı Arası Sur Restorasyonu (1992)

Edirnekapı-Egrikapı Arası Sur Restorasyonu (1992)

Balat Haliç Surları Restorasyonu (1992)

Yedikule Sur Restorasyonu (1992)

Edirnekapı-Ayvansaray Arası Sur Restorasyonu (1993)

Kumkapı-Yedikule Arası Sur Restorasyonu (1994)

İstanbul Geneli Sur Restorasyonu (1999)

İstanbul Genelinde Depremde Zarar Gören Surla Restorasyonu (2000)

İstanbul Geneli Sur Restorasyonu (2002)


Sevgi Korkut/ Zaman Gazetesi


Geri Dön