28 / 03 / 2024

Tarım arazileri son 10 yılda 2,8 milyon hektar azaldı!

Tarım arazileri son 10 yılda 2,8 milyon hektar azaldı!

ZMO Adana Şube Başkanı Karademir: "10 yıl önce yaklaşık 26 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisi, 23,2 milyon hektara düştü. Tarım topraklarımız tehdit altında" dedi.



Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)  Adana  Şube Başkanı Semih Karademir, 10 yıl önce yaklaşık 26 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin 23,2 milyon hektara düştüğünü bildirdi.


Karademir, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayıyla yaptığı yazılı açıklamada, tarım arazilerinin gıda üretimi ve canlıların yaşam alanı açısından doğal kaynak olduğunu anımsattı.


Tarım arazilerini koruyan ülkelerin gıda üretimindeki yeterlilikleriyle küresel ısınma ve iklim değişikliği sürecinde avantajlı hale geleceğine dikkati çeken Karademir, "Toprağın korunması, sürdürülebilir tarım açısından ülkemiz ve dünyamız için büyük önem arz etmekte" ifadesini kullandı.


Türkiye'de ekilebilir arazilerin tarımsal amaç dışında da kullanıldığını vurgulayan Karademir, şunları kaydetti:


"10 yıl önce yaklaşık 26 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisi, 2,8 milyon hektar kayıpla 23,2 milyon hektara düştü. Bu, düşündüren bir tablo. Tarım topraklarımız tehdit altında. Bir santimetre toprak, birçok faktöre bağlı 200 ila bin yılda oluşabiliyor. Dünya Toprak Günü'nde tarım topraklarının amaç dışı kullanımının konuşulması, gelecek açısından hepimizi düşündürmektedir. Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği sağlanmalı, tarım topraklarının korunması ve amaç dışı kullanımının engellenmesine yönelik 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği valiliklerdeki Toprak Koruma Kurulları daha bağımsız üyelerden oluşmalı."


AA


Geri Dön