Tarım arazisi nedir?

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan tarım arazisi, tarım faaliyetleri için kullanılan, toprak verimliliği yüksek araziler şeklinde belirtiliyor. Peki tarım arazisi türleri nedir? İşte tarım arazileri ile ilgili merak edilen detaylar....
Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan tarım arazisi, tarım faaliyetleri için kullanılan, toprak verimliliği yüksek araziler olarak belirtiliyor. Tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan ya da imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazilere, tarım arazisi adı veriliyor.
Tarım arazileri, insanların bitkisel üretim yaparak gıda, yem, lif ve diğer ürünleri elde ettiği toprak parçaları olarak belirtiliyor. Tarımsal faaliyetlerin temel taşı şeklinde olan bu araziler, dünya genelinde hem ekonomik hem de çevresel anlamda da oldukça büyük önem taşır.
Peki tarım arazisi türleri nedir? İşte tarım arazileri ile ilgili merak edilen detaylar...
TARIM ARAZİSİ TÜRLERİ NELERDİR?
Tarım arazileri genel olarak birkaç farklı alt başlıkta incelenir. Bunlar dikili tarım arazisi, mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve marjinal tarım arazisi şeklinde belirtilir.
Peki dikili tarım arazisi, mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve marjinal tarım arazisi nedir?
-Mutlak Tarım Arazisi: Ülke veya bölge açısından yerel önemi olan , hâlihazırda tarımsal faaliyette kullanılan ya da bu amaçla kullanıma elverişli olan arazilere denir.
-Dikili Tarım Arazisi: Bitki yetiştiriciliği yapılamayan; fakat ağaç, çalı gibi ürünlerin yetiştirildiği arazi çeşidine dikili tarım arazisi denir.
Özel Ürün Arazisi: Bitki türlerinin tamamına ait tarımın yapılamadığı, ancak özel bitkilerin yetiştiriciliği ile su ürünleri yetiştiriciliğinin ve avcılığının yapılabildiği araziler şeklinde belirtilir.
Marjinal Tarım Arazisi: Üzerinde sadece geleneksel toprak işletmeciliği yapılabilen, verimli olmayan toprak parçaları marjinal tarım arazisi şeklinde belirtilir.
İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ
Verilen detaylara göre çok uzun süre boyunca işlenmeyen bazı tarım arazileri, tarımsal değerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir. Söz konusu bu durum da hem çevresel sorunlara hem de ekonomik kayıplara da neden olur.
Ülkemizde işlenmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması amacıyla bazı çeşitli teşvik programları uygulanır.
Yabancıya konut satışı 2024'te yüzde 32,1 düştü!
Fuzul GYO, Başakşehir Ayazma 4.Etap’ın ruhsatını aldı! 424 konutluk yeni proje geliyor!