26 / 04 / 2024

Tarlaya inşaat yapılır mı?

Tarlaya inşaat yapılır mı?

Tarlaya inşaat yapabilmenin gerektirdiği koşullar, İmar Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliklerinde açıklanıyor. Peki tarlaya inşaat yapılır mı? Köy sınırlarında tarlaya nasıl inşaat yapılır? İşte yanıtı..



Tarlaya inşaat yapılır mı?

Tarlaya inşaat yapabilmenin gerektirdiği koşullar, İmar Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliklerinde açıklanıyor. İmar mevzuatı gereğince, eğer ev yapılacak yer, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; 

Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy cami ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir. 


Ancak, inşa edilecek yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekiyor. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor. Bu yapılar dışındaki ruhsata tabi yapılara inşaat ve yapı kullanma izni, Valilik tarafından veriliyor.


Tarlaya inşaat ruhsatı..

Köylerde kadastral yolu olan tarlaların yüzde 5 imarı bulunuyor. Ancak tarlalalara inşaat yapmanın koşulları arasında en fazla 250 metrekarelik üst sınır yer alıyor. Buna göre, 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor.


Eğer parsel çok büyük olduğunda çeşitli nedenlerden dolayı ifraz söz konusu ise, ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel 5000 m2’den küçük olamıyor. 


Yönetmelik gereğince bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 metre cephesinin bulunması gerekiyor.



Sit alanlarına inşaat izni verilir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön