20 / 04 / 2024

Taşınmaz Değerleme Sistemi'nde 2 pilot il belirlenecek!

Taşınmaz Değerleme Sistemi'nde 2 pilot il belirlenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Taşınmaz Değerleme Sistemi uygulaması hakkında açıklama yaptı. Kurum, Taşınmaz Değerleme Sistemi'nde 2 pilot il belirleneceğini söyledi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce bir otelde düzenlenen "Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı"nda konuşma yaptı. 

Bakan Kurum, toplantının ardından gazetecilerin tapuların gerçek değeri üzerinden işlem yapılmasına ilişkin Taşınmaz Değerleme Sistemi uygulaması hakkındaki sorularını yanıtladı.

Konunun ilk 100 günlük eylem planı içinde yer aldığını hatırlatan Kurum, "Buna ilişkin düzenlemeyi içeren yönetmelik taslağını Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik, orada incelemeler yapılıyor. Bitmesine müteakip bir pilot uygulamayla geçeceğimiz iki şehrimizde, ilçelerimizde pilot uygulamalarını gerçekleştireceğimiz, taşınmazların gerçek değeri üzerinden satışına ilişkin uygulamayı inşallah önümüzdeki yıl itibarıyla başlatıyor olacağız." ifadelerini kullandı. 

Taşınmaz Değerleme Sistemi nde 2 pilot il belirlenecek!

Kurum uygulamanın içeriğine ilişkin şunları söyledi; "Taşınmaz malikleri, tapu devirlerini yaparlarken, bulundukları, sahip oldukları, alana veya gayrimenkule ilişkin bir değerleme çıkaracaklar, bunu bağımsız değerleme kuruluşları yapacak. Bu bağımsız değerleme kuruluşlarının verdiği değerlenmeler komisyonumuzca da değerlendirilecek. Doğru bulunmasına müteakip, bu değerleme üzerinden de tapu devirleri gerçekleşmiş olacak."

Vatandaşa cüzi de olsa bir ücret belirleneceğini söyleyen Kurum, "Buna ilişkin hem Sermaye Piyasası Kurulumuzca hem kuruluşlarınca değerlendirmeler yapıyoruz. En az maliyetle, en doğru bilgiyi alabileceğimiz bir sistem kuracağız. Zaten zaman içerisinde tüm Türkiye'mizin değerleme haritaları çıkmış olacak. Mevcut binada değerleme varsa o değerlemeler de dikkate alınacak." dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm kat maliklerinin onay vermemesi durumunda İmar Barışı'na başvurulamadığına ilişkin şikayetler olduğu ve üçte iki veya üçte bir çoğunlukla bu sorunun giderilmesi yönünde bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da bu konuda anayasal bir hak olduğu gerekçesiyle düzenleme yapılamadığı yanıtını verdi.

 

Kimlik numaralı, QR kodlu yeni tapular geliyor!

Gayrimenkul satışında 'gerçek değer' zorunluluğu!
 


Geri Dön