16 / 04 / 2024

TAV Havalimanları 124 milyon avro net kazanç açıkladı!

TAV Havalimanları 124 milyon avro net kazanç açıkladı!

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener: ''2013 yılında yapılacak olan Olağan Genel Kurul'da 2012 yılı net karı üzerinden 62 milyon Avro'nun temettü olarak dağıtılması önerisi hissedarlarımızın onayına sunulacak''



TAV Havalimanları Holding, 2012 yılı finansal sonuçlarına göre net karının 124 milyon Avro olarak gerçekleştiğini ve bu kar üzerinden 62 milyon Avro'nun temettü olarak dağıtılması önerisinin hissedarların onayına sunulacağını duyurdu. 

     Yapılan açıklamaya göre, şirketin konsolide cirosu 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 1 milyar 99 milyon Avro oldu. Şirket, 6 ülkede işletmesini üstlendiği 12 havalimanında yaklaşık 72 milyon yolcuya hizmet verdi. 

     TAV Havalimanları'nın 2012 yılı finansal sonuçlarına göre net karı 124 milyon avro olarak gerçekleşti. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 53 milyon Avro kar açıklamıştı. 

     

     -2012 yılı net karı üzerinden 62 milyon Avro temettü- 

     

     Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları'nın tarihindeki ikinci temettüyü Genel Kurul'un onayına sunma kararı aldığını belirterek, ''2013 yılında yapılacak olan Olağan Genel Kurul'da 2012 yılı net karı üzerinden 62 milyon Avro'nun temettü olarak dağıtılması önerisi hissedarlarımızın onayına sunulacak'' bilgisini verdi. 

     2012 yılını, 3 kıtada 6 ülkede, 12 havalimanı işleten küresel bir havalimanı işletmecisi olarak kapattıklarını ifade eden Şener, ''Ayak bastığımız her yerde, yarattığımız bu küresel markanın yolcular ve havayolu şirketleri için kusursuz hizmet ve üstün kalite anlamına geldiğini bilen tüm paydaşlarımız bizi büyük bir coşkuyla karşılıyor. Bir Türk markasının sahip olduğu bu küresel itibar elbette ki hepimizin en büyük övünç kaynağıdır'' değerlendirmesinde bulundu. 

     Sadece işlettikleri havalimanlarıyla değil, hizmet şirketleriyle de TAV kalitesini dünyanın dört bir yanına götürdüklerini belirten Şener, ''İşletme hizmetleri şirketimizin primeclass hizmeti dünya çapında 77 havalimanında yolcuların konforunu artırıyor. Havaş, gerek direk faaliyette bulunarak, gerekse know-how temin ederek toplam 40 yurtiçi ve yurtdışı noktada yer hizmetleri üretiyor. Bilişim şirketimiz Suudi Arabistan'daki birçok havalimanının bilgi teknolojileri altyapısını kuruyor. Bu başarılar, TAV Havalimanları'nın havalimanı işletmeciliğinin her alanında küresel kalitede bilgi üretme kapasitesini tekrar tekrar gözler önüne seriyor'' ifadelerini kullandı. 

     

     -''İnorganik büyüme inisiyatifleri birinci günden nakit yaratmaya başladı''- 

     

     Geçen yılın Mayıs ayında Aeroports de Paris'in TAV Havalimanları'nın yüzde 38'ini satın alması sonucunda havalimanı işletmeciliğinde başka bir küresel marka ile güçlerini birleştirdiklerini hatırlatan Şener, şunları kaydetti: 

     ''Böylece, 37 havalimanında 200 milyondan fazla yolcuya ulaşan dev bir küresel platform oluşturmuş olduk. Önümüzdeki dönemde bir numaralı hedefimiz, bu benzersiz bilgi havuzunu daha da kuvvetli bir marka haline gelmek için kullanmak olacaktır. 2012 yılında tüm dünyadan 72 milyon yolcuya hizmet vererek yüzde 36 gibi ulaşılması zor bir büyüme rakamına imza attı. 

     Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI) verilerine göre, İstanbul Atatürk,  Ankara  ve İzmir, Avrupa'nın en hızlı büyüyen havalimanları olurken, İstanbul Atatürk, Avrupa'nın büyük havalimanları arasında en hızlı büyüyen oldu. Bu büyüme rakamları ile İstanbul Atatürk, Avrupa'nın en büyük altıncı havalimanı haline geldi.'' 

     Geçen yıl yolcu artışına en çok katkıyı yapan gelişmelere de değinen Şener, ''İstanbul'un nefes kesici büyümesinin ardından, kalbimizdeki yeri müstesna olan Medine havalimanının portföyümüze eklenmesi,  İzmir  iç hatlar terminalinin işletmeye alınması ve Arap Baharı'nın daraltıcı etkilerinden hızla çıkan Tunus'taki büyümeyi görüyoruz. Sene içerisinde portföyümüze eklediğimiz inorganik büyüme inisiyatiflerinin birinci günden nakit yaratmaya başladığının da altını çizmeliyiz'' yorumunu yaptı. 

     Faaliyetlerinde yakaladıkları çizgiyi finansallarına yansıtmayı da başardıklarına dikkati çeken Şener, 2012 yılında konsolide cirolarının önceki yıla göre yüzde 25 artarak 1,099 milyon Avro'ya çıktığını, konsolide Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar'ın (FAVÖK) yüzde 29 artarak 332 milyon Avro'ya yükseldiğini dile getirdi. 

     Geçen yılı 124 milyon Avro net karla kapayarak net kar rekoru kırdıklarına işaret eden Şener, 2012 yılında serbest nakit akışlarının ise yüzde 13 artarak 283 milyon Avro'ya yükseldiğini ifade etti. 

AA


Geri Dön