25 / 04 / 2024

Tayyip Erdoğan: Kaçak yapıları yıkacağız! Bu tabloları yaşamaktansa iktidarı kaybetmek çok daha hayırlıdır!

Tayyip Erdoğan: Kaçak yapıları yıkacağız! Bu tabloları yaşamaktansa iktidarı kaybetmek çok daha hayırlıdır!

Erdoğan, kaçak yapılaşmaya yönelik konuşmasında "Şehirlerimizde kaçak yapı, bunlara yönelik yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu binalarını değiştirmeyenlere sormadan kamulaştırmasını yapacak ve biz yıkacağız" dedi



Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında bir konuşma yaptı.

"OTURACAĞIN YER ARTIK BURASI"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha Van depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara Allahtan rahmet, yaralılara şifa dileğinde bulunduğunu dile getirerek, tüm yakınlarına, Vanlılara, tüm millete sabır ve başsağlığı temenni ettiğini söyledi.

"Tekrar ediyorum, milletçe tahriklere kapılmayın. Şunu iyi bilmenizi istiyorum, Türkiye Cumhuriyetinin hükümeti, AK Parti iktidarı asla Türkiyenin 81 vilayetini bu tür felaketlerde yalnız bırakacak bir iktidar değildir" diyen Erdoğan, sıkıntıların fazla zaman almadan giderileceğini, ardından da kalıcı konutlarla Vanda bir düzenlemeyi süratle gerçekleştireceklerini kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti: "Şunun çağrısını yapıyorum; Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile bir çalışma içine gireceğiz. Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız. Bedeli ne olursa olsun, oy verirmiş vermezmiş biz bunları dinlemeyeceğiz artık... Çünkü bu tabloları defaatle yaşamaktansa iktidarı kaybetmek çok daha hayırlıdır. Onun için biz bu adımı atmak zorundayız ve depremedayanıklılık noktasında çok daha hesaplarımızı ciddi yapıp yoğun bir şekilde bu şehirleşme adımlarını atacağız ve vatandaşlarımıza gel kardeşim, senin binanın enkaz bedeli budur ve gel buraya gir, 20 yıl vadeyle de gel burada otur. Ne istiyorsun, iki daire mi, al sana iki daire ama oturacağın yer artık burası. Senin oturduğun yerde biz yarın bir musibetle karşı karşıya kalamayız. Yok şöyleydi, yok böyleydi, kusura bakma... Bunlara artık evet diyemeyiz. Çünkü artık bunlardan bir değil, iki değil, üç değil, beş değil, bıktık. Bakın hem bunlar söyleniyor, ondan sonra işte belediye, işte vali, işte hükümet, şu, bu, falan...

Çıkmış dün bazıları, kendini bilmezler, vali istifa... Yahu, Vali mi veriyor bunların ruhsatını Kimbilir hangi belediye verdi, kimbilir hangi müteahhitler yaptı Hangi odalar, hangi şu anda biliyorsunuz mühendislik büroları var, bunlardan yapım iznini aldı. Dert başka, onun için bunlara fırsat vermeyeceğiz. Onun için de başta büyük şehirlerimiz olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, bütün bu gecekondular, kaçak binalar şimdiden haberini veriyoruz. Lütfen bizim bu çağrılarımıza kulak versinler. Efendim işte müteahhitlerle anlaşacağız, bilmem ne falan yok. Çünkü ramazanda Ankarada şöyle bazı gecekondu bölgelerini dolaştım. Efendim işte biz TOKİye veremeyiz, müteahhit arıyoruz şimdi biz artık müteahhit şu bu falan bekleyemeyiz. Hemen müdahalemizi yapacağız. Hem şehirlerimizi güzelleştireceğiz, hem de buraları sağlam güvenilir konutlarla donatacağız. Bu işin başka çaresi yok. Onun için de bunun süratle yasal düzenlemesini de yapacağız."

Başbakan Erdoğanın konuşmasının ardından Denizli, Erzurum, Manisa ve Tekirdağdan çeşitli partilerden AK Partiye katılan ilçe ve belde belediye başkanlarına AK Parti rozetlerini taktı. AK Partiye katılan ilçe ve belde belediye başkanları şunlar: Hulusi Şevkan Denizli Acıpayam ilçesi, Şibli Saydın Erzurumun Çat ilçesi, Enver Taçyıldız Hınıs ilçesi, Y. Ahmet İşleyen Narman ilçesi, Zihni Tekman Erzurum Pasinler İlçesi Alvar Beldesi, İsmet Apak Manisa merkez Aşağıçobanisa Beldesi, Vedat Çıvgın Manisa Saruhanlı ilçesi Halitpaşa Beldesi, Hanifi Belendir Tekirdağ Çerkezköy Veliköy Beldesi.

Partiye katılan Denizli Acıpayam İlçe Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, Başbakan Erdoğana kabak kemane hediye etti.

Başbakan konuşmalarına şöyle devam etti: "Eğer biz televizyonların verdiği haberlere bakarsak, ilk verilen haber şöyleydi; Van havaalanı kullanılamaz durumda. Ağrıdan, Erzurumdan ulaşılıyor diye. Halbuki böyle bir şey yok. sürekli olarak Van havaalanı kullanılabildi. Bu kadar açık ve net, ne yazık ki doğru olmayan haberler var".

Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında yaptığı konuşmada, Vanda meydana gelen depremin ardından yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığının, kendi iş makinelerini seferber ettiği kadar, insan ve malzeme naklini kolaylaştıracak önlemler aldığını belirten Erdoğan, yardım sevkıyatını sağlamak amacıyla Van havaalanının takviye edildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Eğer biz televizyonların verdiği haberlere bakarsak, ilk verilen haber şöyleydi; Van havaalanı kullanılamaz durumda. Ağrıdan, Erzurumdan ulaşılıyor diye. Halbuki böyle bir şey yok. sürekli olarak Van havaalanı kullanılabildi. Bu kadar açık ve net, ne yazık ki doğru olmayan haberler var" dedi.

PTT Genel Müdürlüğünün, yardım malzemelerini bölgeye kargo ücreti alınmaksızın gönderme kararı aldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, iletişimin sağlıklı çalışabilmesi için TÜRKSAT tarafından bölgeye anten sistemi yerleştirildiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Afetler düşünülerek, bu haziran ayında Ulaştırma Bakanlığımız tarafından Türkiyede 25 ayrı bölgeye seyyar baz istasyonları gönderilmişti. Bunlardan biri de Vanda bulunuyordu. Depremin şiddeti nedeniyle, Vandaki bu seyyar baz istasyonuna ek olarak 28 adet daha seyyar baz istasyonu özellikle çadır kentlere kuruldu. Bu arada GSM şirketlerimizi de buradan özellikle tebrik ediyorum. İletişimde, bu boyutta bir afete rağmen sıkıntı çok çok kısmi kaldı. Rahatlıkla enkaz altında kalanlarla bile bu iletişim sağlanabildi, görüşmeler yapılabildi. 3 şirketimiz tarafından da Vanda yaşayan aboneler için ücretsiz konuşma imkanı sağlandı.

İçişleri Bakanlığımız, Ağrı Valisi ve 5 mülki idare amirini çalışmalarda koordinasyonu sağlamaları için Vana görevlendirdi. Maliye Bakanlığımız, Van ilinin tamamında, Bitlisin Adilcevaz ve Ağrının Patnos ilçelerinde 23 Ekimden itibaren mücbir sebep hali ilan etti. Buna göre; tüm beyanname ve vergilerin bildirim ve ödeme süreleri ileri bir tarihe ertelendi. Her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ödeme süresi yine aynı şekilde ileri bir tarihe atıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, depremden zarar gören KOBİlerimizle, esnaf ve sanatkarlarımıza 100 bin lira üst limitli acil destek kredisi sağlamaya başladı. Bu kredilerin ilk 6 ayı ödemesiz olmak üzere 2 yıl geri ödemeli olacak ve faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Van Organize Sanayi bölgemizde hasar olmadığı, Erciş Küçük Sanayi Sitesindeki küçük çaplı hasarların da acilen tamir edileceği yine bakanlığımız tarafından açıklandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, deprem nedeniyle oluşan hayvan kayıplarının telafi edilmesi, zirai kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve çiftçilere faizsiz kredi sağlanması için çalışmalarını başlattı. Ziraat Bankası, tarımsal kredi borçlarını, Halk Bankası da esnaf kredi borçlarını 1 yıl süreyle erteleyecek. Faiz uygulaması olmayacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız deprem bölgesinde çalışmalarını tamamladı. Çok şükür hiçbir sosyal bakım merkezinde kaybımız yok. Sevgi evlerinde, çocuk evlerinde, bakım merkezlerinde, kadın konuk evlerinde kalan vatandaşlarımız güvenli yerlere taşındılar ve kendilerine psikolojik destek sağlanıyor.

Çalışma Bakanlığımız deprem bölgesinde Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını devreye aldı. Depremden etkilenen ve en az 4 hafta faaliyette bulunamayacak işverenler, 3 ay süre ile her bir işçi için aylık 497 ile bin 247 lira arasında ödeme yapabilecekler. Deprem tarihinden itibaren 3 aylık süre için tahakkuk edecek prim borçları da 1 yıl süreyle ertelendi."

DEPREMZEDELERE KONUT

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktarın bölgede incelemelerini sürdürdüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, ayrıca bu bakanlığa bağlı 210 teknik personelin de yine deprem bölgesinde olduğunu söyledi.  Erdoğan, "Burada inşallah şu anda bir sendikamızın bitmek üzere olan 1250 adet civarında konutları var. Bu sendikamızla arkadaşlarımız görüşmelerini yapıyorlar. Onlarla anlaşabilirsek onların bu konutlarını biz devralıp, onlara yeniden bu konutları inşallah uygun gördükleri, uygun göreceğimiz bir yerde başlamak ve 1250 konutla bir defa ilk etapta süratle oraya yerleşim sağlayalım istiyoruz" dedi.

TOKİnin yaptığı 50 adet bitmiş konutun en acil ihtiyacı olan depremzedelere vermek istediklerini belirten Başbakan Erdoğan, Ercişde inşaatına yeni başlanmış  TOKİ  konutlarını da 6 ayda tamamlamak istediklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Van ve Ercişteki tüm spor tesislerini ve sahalarını çadır kent ve hastaneye dönüştürmek suretiyle burada önalınmış vaziyette. Bölgedeki öğrenci yurtlarımızda kalan öğrenciler, Van merkez, Siirt ve Diyarbakıra nakledildi ve ihtiyaçları karşılanıyor. Ayrıca bu bölgedeki öğrencilerimizin yurt ücretleri ertelendi. Türkiye genelinde, ailesi Vanda yaşayan öğrencilerden de 3 ay süreyle yurt ücreti alınmayacak. Ercişte yıkılan öğrenci yurdunun yerine TOKİ vasıtasıyla 600 öğrenci kapasiteli yeni bir yurdu Ercişte yapacağız.

Enerji Bakanlığımızın çabalarıyla, şu anda Van merkezinin yüzde 100üne yakın kısmına elektrik veriliyor. Verilemeyen bölgelerde de arama kurtarma çalışmaları devam ettiği için tedbiren kesinti yapılıyor. Ercişin yüzde 90ına elektrik veriliyor. Burada verilemeyen kısımlarda arama kurtarma çalışmaları devam ettiği için kesinti yapılıyor. Yani elektrik enerjisi noktasında da aslında sıkıntımız yok. Bölgeye kömür sevkıyatını hızlandırdık. Günlük 2 bin ton kömürü ihtiyaç duyulan yerlere gönderiyoruz. Maden kazalarında tecrübeli Türkiye Taşkömürü Kurumunun 91 kişilik ekibi de bölgede arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede şu an için doğalgaz kaçağı yok. Muhtemel sızıntı riskleri dikkatle takip ediliyor. Vana doğalgaz kesintisiz veriliyor.

Gaz şebekesinde hasar olan yerler kapatıldı, hasarlı yerler dışına gaz arzı sağlanıyor. Ayrıca, hastaneler gibi acil gaz ihtiyacı olan tesislere de çok hızlı şekilde şebeke döşeniyor ve doğalgaz temini yapılıyor. Ben, bu vesileyle, buradan, tüm bakanlıklarımıza ve bakan arkadaşlarımıza, milletvekillerimize, tüm kurum ve kuruluşlarımıza, Kızalay gibi, AFAD gibi, AKUT gibi, ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm ilgili birimlerine huzurlarınızda şahsım ve milletim adına canı gönülden teşekkür ediyorum. Ayrıca özel şirketlere, hayırseverlere, sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum ve tüm gönüllülere şükranlarımı sunuyorum. Emniyet ve sağlık personelimizi özellikle tebrik ediyorum. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımıza, özellikle bu dönemdeki attığı adımlarla, burada da tabii ki bazı eksikliklerimiz yine tespit edildi. Bu tespitler de giderilmek suretiyle bu örgütümüzün ülke genelinde çok daha etkin olabilmesi için bu bölgelerimizin sayısını arttırmak suretiyle onları güçlendirmek, bizim inşallah önümüzdeki süreçte bir adımımız olacak.

Özellikle arama kurtarma çalışmalarında milletçe hepimizi sevindirecek neticeler alan, Sağlık Bakanlığı kurtarma ekiplerine, kurumlarımızın arama kurtarma ekiplerine, özel ekiplere, Azerbaycan ekibine teşekkür ediyorum."


AA

 


Geri Dön