19 / 04 / 2024

Tebriz-Bezirgan otobanını Türk inşaat şirketi Bergiz yapıp işletecek!

Tebriz-Bezirgan otobanını Türk inşaat şirketi Bergiz yapıp işletecek!

Hafifleyen ambargoyla İran, ekonomik anlamda dünyaya entegre olmak için düğmeye bastı. Yabancıları davet eden İran'ın gözde projesi Tebriz-Bezirgan otobanını ise Türk inşaat şirketi Bergiz yapıp işletecek...



Hafifleyen ambargoyla İran, ekonomik anlamda dünyaya entegre olmak için düğmeye bastı. Yabancıları davet eden İran'ın gözde projesi Tebriz-Bezirgan otobanını ise Türk inşaat şirketi Bergiz yapıp işletecek.


Batı'nın yıllardır uyguladığı ambargolar nedeniyle zor günler yaşayan İran, ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yeni bir sürece girdi. Uluslararası arenada ekonomik işbirliğini artırmak isteyen Tahran yönetimi, yabancı şirketleri projelerine ortak etmeye başladı. İran, bu süreçte en önemli adımlardan birini ise Türkiye ile atmaya hazırlanıyor. İran'ın en önemli altyapı projelerinden biri olan ve ülkenin kuzey ve güney kısmını birbirine bağlayacak bin 300 kilometre uzunluğundaki otoban projesine bir Türk şirket dahil oldu.  Ankara  merkezli Bergiz İnşaat, projenin en önemli ayaklarından biri olan Tebriz-Bezirgan otobanının yapımını üstlendi. Önceki gün imzalanan ön mutabakat anlaşmasıyla Bergiz İnşaat, 255 kilometrelik karayolu projesini aldı. Yap-işlet-devret modeliyle uygulanacak projenin bedeli ise yaklaşık 1 milyar dolar olacak. 


'Ortaklaşa en büyük proje' 

Tebriz'de düzenlenen imza töreninde konuşan Doğu Azerbaycan Valisi Esmayeel Jabarzadeh, "Türkiye ile ortaklaşa yapılan en büyük proje olacak. Ayrıca yeni çalışmalar için de bir başlangıç olacağına inanıyorum" dedi. 


Yüzde 35'i İran'ın

Tebriz-Bezirgan arasında gerçekleşecek karayolu projesi için Türk ve İran tarafı ortak bir şirket kurdu. Bergiz İnşaat, yeni kurulan firmada yüzde 65'lik paya sahip olurken, geri kalan kısmı ise İran Yol Bakanlığı üstlenecek. 1975'te kurulan Ankara merkezli Bergiz İnşaat'ın binden fazla çalışanı bulunuyor. 


Kerim Ülker/Sabah 



Geri Dön