25 / 04 / 2024

Tek tapu nasıl bölünür?

Tek tapu nasıl bölünür?

Posta yazarı Tamer Heper, '20 yıl önce vefat eden babamdan kalma bir yer vardı. Öğrendik ki tapusu yok. Bize ait olan yer 8 dönüm ama tek tapu üzerinde görünüyor 20 dönüm olarak. Sahibi belli. Burayı onların rızasıyla ayırıp üzerimize tapu çıkartabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '20 yıl önce vefat eden babamdan kalma bir yer vardı. Öğrendik ki tapusu yok. Bize ait olan yer 8 dönüm ama tek tapu üzerinde görünüyor 20 dönüm olarak. Sahibi belli. Burayı onların rızasıyla ayırıp üzerimize tapu çıkartabilir miyiz? Bu tarlayı biz 20 yıldan daha da fazla kullanıyorduk.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Tek tapu nasıl bölünür?


20 yıl önce vefat eden babamdan kalma bir yer vardı. Öğrendik ki tapusu yok. Bize ait olan yer 8 dönüm ama tek tapu üzerinde görünüyor 20 dönüm olarak. Sahibi belli.

Burayı onların rızasıyla ayırıp üzerimize tapu çıkartabilir miyiz? Bu tarlayı biz 20 yıldan daha da fazla kullanıyorduk. ● N.M.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun bahsettiği arazi muhtemelen tarla vasfında. Bu alana sahip arazi için durumunu net olarak bilmiyorsak burayı tarla olarak düşünürüz. Buna göre bakarsak 20 dönümlük bir alanın 8 dönümünün okuyucumun babasına ait olduğu hususu biraz tereddüt uyandırır.

Çünkü parsel 20 dönümse bunun içinden 8 dönümü ayıramazsınız. Halk arasında bu husus şöyle düşünülebilir: “Burası ortak mülkiyettir, birinin hissesi daha büyük diğerinin daha küçüktür, küçük hisseye sahip olanın ortaklık payını arazinin tamamına yansıttığınızda ortaya 8 rakamı çıkıyorsa 8 dönümü küçük ortağındır.” Oysa hukuken buranın ortak mülkiyet olduğu ifade olunur.

Durum buysa ve gerçekten bu yer tarla vasfındaysa ortakların isteseler bile bu yeri bölerek yeni parsel oluşturması mümkün değildir. Ekim alanlarının bu şekilde bölünerek küçük parsellere ayrılmasına yasalar, özellikle imar yasasının 18’inci maddesi engeldir.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak bu yer planlı alanlarda kalmış bir arsa olsaydı yanıtım farklı olurdu. Bu durumda plan notlarına göre en az parsel alanından daha küçük olmamak kaydıyla yeni parsel oluşması mümkün olabileceği gibi ortaklığın giderilmesi talepli bir dava sonucu da 8 dönümün ayrılabileceğini söyleyebilirdim.

Sorunuzda, “20 dönümün sahibi var ama babama ait 8 dönümün tapusu yok” demekle elinizde sizin aileye ait bir tapu bulunmadığını ifade etmek istiyorsanız yukarıdaki açıklamalarım farklılık gösterir. Bunun için önce mülkiyetin ispatı için dava açarak adınıza tescilin sağlanması gerekir.


Geri Dön