23 / 04 / 2024

Tekfen Emlak Geliştirme: GYO'ya dönüşebiliriz!

Tekfen Emlak Geliştirme: GYO'ya dönüşebiliriz!

Tekfen Emlak Geliştirme, ABD'li fon şirketi Amstar'la ortak projeler geliştirecek. Genel Müdür Ömer Egesel, "Şu sıralar çalıştığımız 2-3 proje var. Biz de GYO'ya dönüşebiliriz" dedi.



Tekfen Emlak Geliştirme, ABD'li fon şirketi Amstar'la ortak projeler geliştirecek. Geçtiğimiz günlerde, Tekfen Holding ile ABD'li fon Amstar Global Partners arasında ortak projeler için niyet mektubu imzalandı. Türkiye'de Rönesans'la 5 AVM projesinde ortaklığı olan ABD'li fonla ortaklık konusunda bilgi veren Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, "Sektörün böyle kurumsal yatırımcılara ihtiyacı var. Bizim niyet sözleşmemiz, rahatlıkla bir proje ortaklık sözleşmesine dönüşebilecek nitelikte. GM, bizde biraz konut olarak anlaşılıyor ama AVM, ofis, otel gibi yapılarla kira geliri sağlayacak yapılara gitmek gerekiyor. Emeklilik fonları bu sektöre çok yatırım yapıyor. Amstar da Türkiye'de yatırımlarını artırmak istiyor. Birçok proje üzerinde birlikte çalışıyoruz. Bu ortaklık gayrimenkulde büyüme stratejimizin bir parçası. Onlar da biz de büyümek istiyoruz. Şu sıralar üzerinde çalıştığımız 2-3 proje var. Biz de GYO'ya dönüşebiliriz" dedi. 


Tekfen Emlak Geliştirme'nin faaliyetleri, projeleri hakkında da bilgi veren Ömer Egesel,  İzmir  projesine başlayacaklarını, 2008'den beri geliştirdikleri bu projenin Rönesans'la yüzde 50 - 50 ortak oldukları Florya AŞ'nin olduğunu söyledi. "Karma bir proje olacak. AVM, ofis, konut. 500 milyon dolarlık bir yatırımdır. 2016'da başlarız, 2018 sonu gibi biter. İzmir önemli bir şehir. Tarım, turizm, liman var. İnsanı sıcak. Her şeyi var. İstanbul'da arsa üretmek zorlaştı ama İzmir'de potansiyel var. İzmir'de başka projelerimiz de olabilir. Bu projenin alanı 40 dönüm. Mimarisini Emre Arolat yaptı. 200 homeofıs de olacak. Toplamda 150 bin metrekare kiralanabilir, satılabilir alan üreteceğiz. 1.2 milyar dolar değerinde bir proje olacak" dedi. 


Şirketin İstanbul projeleri de devam ediyor. Yürüyen ikinci proje HEP İstanbul'da bin 424 konut, 25 ticari ünite olacak. İnşaatı başladı. Bu projede ortaklık yok. HEP İstanbul, Horoz'dan alınan arsa üzerinde yükseliyor. Egesel, "Bu projeye de 500 - 550 milyon liralık yatırım yaparız. 2016 sonu itibariyle teslimlerine başlayacağız. Satışlar güzel gitti. Yüzde 60'ını sattık. Bizim avantajımız Tekfen'dir. Tüketici bu grubun temiz ve titiz iş yaptığını bilir" diye konuştu. 


Bütün projeler satıldı


Tekfen Holding'in gayrimenkul projeleri içinde öne çıkan Akmerkez ve Tekfen Towers holdingin mülkü olarak portföyde. Diğer projelerin tamamı satılmış durumda. Egesel, "Neredeyse hepsini bittiği gün sattık. Kağıthane ofis projesi ulusal mimarlık ödülü aldı. Levent Ofis, Bomonti Apartmanları gibi bütün projeleri sattık. Holding gayrimenkul yatırımlarına ağırlık vereceğini açıkladı. Biz de bu anlayışa göre yeni projeler geliştiriyoruz. Kendi standart ve ölçülerimiz için çok proje bakıyoruz. Tekfen ofis ve A plus proje geliştiricisi olarak biliniyor. HEP İstanbul'la bunu B sınıfına da taşıdık. Tekfen'e çok proje geliyor. Çok fazla arsa teklifi oluyor. Büyük arsalarda ortaklık veya paylaşım şeklinde olabilir. Her yıl HEP İstanbul gibi bir projeye başlıyoruz" diye konuştu. 



Tekfen'in gayrimenkul grubundaki ikinci şirketi Tekfen Turizm, Akmerkez hariç Tekfen'in mülkleri ve ile geliştirdiği projelerin yönetimini, işletilmesini yapıyor.

 

Doğru lokasyon kazandırır


Egesel'in "Sektör nasıl gidiyor?" sorusuna cevabı şöyle: "İyi gidiyor. Hesapsız kitapsız işler var mı? Var. Patlayacak diye hep Esenyurt bölgesi projeleri gösteriliyor ama halloldu. Bölge çokgelişen bir yerdir. Her şey bir bölgede, üst üste yaparsanız sorun oluyor. Bir zamanlar döviz büfesi modası vardı, onu hatırlatıyor. 

Yan yana büfeler! Kötü bir örneği sektöre yaymak doğru değil. Balon var mı, bence yok. Yeteri kadar ürün de yok. Ofis piyasasında ciddi bir arz fazlası görünüyordu. Kağıthane'yi yaparken birçok yabancıyla pazarlık ettik ve sattık. Ekonomi düşerse ofise talep de düşüyor. Ama bu ofise ihtiyaç olmadığını göstermiyor. Bir de projeler arka arkaya yığılıyor. Patlayacak, diyorlar. Ben İzmir 'de 3 bin metrekarelik bir ofis bulamamıştım. Yanlış proje, yanlış lokasyon her zaman patlar. Doğru lokasyon ve projede gayrimenkul her zaman para kazandırır."


Kentsel dönüşümde "emsal savaşı" var 


Kentsel dönüşüm, sektörde büyük beklenti yaratan bir gelişme. Ancak Egesel, bazı aksaklıklara özellikle işaret etti. "Kentsel dönüşümde binalar yenileniyor. Otoparklar oluyor. Bu açılardan iyi ama planlama olmuyor. Emsal savaşı var. Şehre katkı sağlayan şeyler değil. Şimdi Kadıköy'de kentsel dönüşüm var diye nüfus azalıyor. Bittiğinde ise şimdikinin çok daha fazla üzerinde bir nüfus olacak. Yani kentsel dönüşüm bittiğinde yeniden kentsel dönüşüm ihtiyacı çıkacak. Biz kentsel dönüşümde Bomonti Apartmanları gibi projeler geliştirebiliriz. Biraz daha büyük boyutlu işlere girebiliriz" dedi. 


Ömer Egesel kimdir?


Ömer Egesel, ODTÜ mezunu. Okulu bitirdikten sonra STFA'da, şirketin Libya'daki projelerinde işe başladı. Sonra ELF Petrol'de yine gayrimenkul geliştirme esaslı konularda çalıştı. Daha sonra DİASA'da genel müdür olarak 10 yıl çalıştı. Bu şirkette de yeni marketlerin açılması için sürekli gayrimenkul projeleri geliştirmek gerekiyordu. Sektöre yabancı değildi. Daha sonra Tekfen'e geçti. 



Dünya




Geri Dön