25 / 04 / 2024

Tekfen Holding 12 milyon TL kar elde etti!

Tekfen Holding 12 milyon TL kar elde etti!

Tekfen Holding, 2009 yılının ilk yarı dönem karını 12 milyon lira olarak açıkladı



Tekfen Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada, şirketin, taahhüt, tarımsal sanayi, emlak geliştirme ve finans alanlarında faaliyet gösterdiği hatırlatıldı. Açıklamada, Tekfen Holding'in 2009 yılının ilk yarı yıl cirosunun, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalmayla, 1 milyar 203 milyon lira, dönem karının ise 12 milyon lira olarak gerçekleştiği belirtildi. Tekfen Holding'in, küresel ekonomik krizin faaliyette bulunduğu tüm sektörleri olumsuz etkilemesi nedeniyle, 2009 yıl sonu finansal beklentilerinde revizyona gittiği dile getirilen açıklamada, Tekfen Holding'in 2009 yıl sonu satış gelirlerini 2 milyar 304 milyon lira, yıl sonu konsolide net karını ise 60 milyon lira olarak revize ettiği ifade edildi. Tekfen Holding'in yıl sonu bütçe revizyonundaki başlıca etkenlerin, Toros Tarım şirketinin faaliyette bulunduğu gübre sektöründe fiyatların beklenenden de fazla düşüş göstermesi (ilk yarıyılda yüzde 35), ham madde ve mamul madde fiyatları arasındaki makasın dengeli olmaması ile yurt dışındaki üreticilerin stok eritme stratejisi sonucu artan düşük fiyatlı ithal ürünler ve buna bağlantılı ürün karlılıklarındaki ciddi düşüş olduğu belirtildi.

PROJELER
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Tekfen Holding'in en büyük faaliyet alanı olarak öne çıkan uluslararası taahhüt sektöründe ise, 2008 yılının son çeyreğinde başlayan küresel ekonomik kriz, etkisi giderek azalmakla birlikte 2009 yılının ilk yarısında da hüküm sürmeye devam etmiştir. Ancak, yılın ikinci çeyreğinden itibaren krizin etkisinin hafiflemesine bağlı olarak dünyada, petrol ve sektörle ilgili diğer malzeme fiyatlarındaki düşüşün sonuna gelindiği algısının ortaya çıkmasıyla, işveren ülkeler daha önce erteledikleri projeleri yavaş yavaş gündeme almaya başlamışlardır.

Bu çerçevede, Tekfen Taahhüt Grubu da yılın ikinci çeyreğinde iki yeni proje, ağustos ayının başında ise ilave bir yeni proje almıştır. Bu projeler üç farklı ülkede (Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan) olup, toplam 515 milyon dolar tutarındadır. Katar'da alınan yeni proje 165 milyon dolar tutarında olup, petrokimya alanında faaliyet gösterecek bir endüstriyel tesisin inşaat ve montaj işlerini kapsamaktadır. Projenin beklenen tamamlanma süresi 30 ay olarak  öngörülmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yeni proje 225 milyon dolar tutarındadır ve petrol boru hattı inşaatı ve petrolü gazdan ayrıştıracak tesisin montaj işlerini kapsamaktadır. Projenin 42 ay içinde bitirilmesi planlanmaktadır.

Tekfen İnşaat'ın yüzde 50 hisse sahibi olduğu NCC (North Caspian Constructors) şirketi, toplam 250 milyon dolar değerindeki yeni projesi Kazakistan'ın Hazar kıyısında bulunan Kaşagan Petrol Saha Geliştirme Projesi kapsamında sürdürülmekte olan Oil Area Tranche 1 ve 2 projelerinin devamı niteliğindeki Oil Tranche 3 Projesidir. Yaklaşık 22 ay sürecek proje genel inşaat işleri, boru imalat ve montajı, çelik konstrüksiyon montajı, mekanik montaj, izolasyon, testler ve işletmeye alma faaliyetlerini kapsamaktadır. Tekfen İnşaat'ın proje payı 125 milyon dolardır.

Bu projelere ek olarak 2009'un ikinci yarısında portföye katılması öngörülen yeni projelerle, Tekfen Taahhüt Grubu'nun, hedefleri doğrultusunda yılın ikinci yarısında kalan iş miktarını (backlog) 2 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi beklenmektedir.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tekfen, 2009 hedefini revize etti!

Taahhüt, tarımsal sanayi, emlak geliştirme ve finans alanlarında faaliyet gösteren Tekfen Holding'in 2009 yılının ilk yarıyıl cirosu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalmayla 1 milyar 203 milyon TL, dönem karı ise 12 milyon TL olarak gerçekleşti.

Tekfen Holding, küresel krizin faaliyette bulunduğu tüm sektörleri, ancak özellikle tarımsal sanayinin 1. Yarıyıl mali sonuçlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle, 2009 yılsonu finansal beklentilerinde revizyona gitti. Holding 2009 yılsonu satış gelirlerini 2 milyar 304 milyon TL, konsolide net karını ise 60 milyon TL olarak revize etti.
Vatan


Geri Dön