26 / 04 / 2024

TEM Otoyol Projesi'nin Türkiye ağının tamamlanma oranı nedir?

TEM Otoyol Projesi'nin Türkiye ağının tamamlanma oranı nedir?

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, TEM (Trans-European Motorvvays) Projesinin Türkiye ağının tamamlanma oranını Bakan Turhan'a sordu...



TEM Otoyol Projesi nin Türkiye ağının tamamlanma oranı nedir?

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, TEM Otoyol Projesi'nin Türkiye ağının tamamlanma oranına ve Ankara-Niğde bağlantı yolunun açılış tarihine ilişkin soru önergesi hazırladı. Sıdalı sorularını Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a sordu.

Sıdalı önergesinde "Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonumun teknik ve idari desteğiyle 1977 yılında kurulmuş bir alt yapı bölgesel işbirliği projesi olan Trans-Avrupa Kuzey-Güney Otoyolu (TEM) Projesi, Avrupa ulaştırma tarihinde en eski ve en gelişmiş bölgesel altyapı projelerinden birisi olarak belirtilmektedir." dedi.

14 üye ülke ve 4 gözlemci ülkeden oluşan TEM Projesi’nin bir ayağını da Türkiye'nin oluşturduğunu ifade eden Sıdalı "Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan güzergâh haritaları incelendiğinde Türkiye’deki TEM ağının büyük bir bölümünün yapılmadığı görülmektedir. BM haritasına göre Türkiye'yi kuzeyden - güneye, doğudan-batıya sarması gereken TEM güzergâhının, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2018 Otoyollar Haritasına göre  Ankara  - Niğde bağlantı yolu hariç yalnızca Edime -Şanlıurfa güzergâhı tamamlanabilmiştir." dedi. Sıdalı bu bilgiler çerçevesinde 11 soru sordu.

Sıdalı'nın soruları

1. TEM (Trans-European Motorvvays) Projesinin tamamlanması için uluslararası bir yaptırım var mıdır? Yoksa Birleşmiş Milletler güzergâhların tamamlanmasını üye ülkelerin tercihine mi bırakmıştır?

2. TEM Projesi'nin Türkiye ağı kaç kilometredir? Hangi güzergâhları kapsamaktadır?

3. TEM projesinin Türkiye ağının hangi güzergâhları ve kaç kilometresi tamamlanmıştır?

4. Tamamlanan projeler TEM Projesinin oransal açıdan ne kadarını oluşturmaktadır?

5. TEM Projesine üye diğer ülkelerle karşılaştırıldığında güzergâh tamamlama yüzdesinde Türkiye kaçıncı sıradadır?

6. Henüz tamamlanmamış güzergâhlar hangileridir? Bu güzergâhların tamamlanması hakkında herhangi bir ihale var mıdır?

7. Projelerin tamamlanmasına ilişkin öngörülen tarih ne zamandır?

8. Mersin İlimizden Ankara'ya kesintisiz ve konforlu ulaşımı sağlayacak olan TEM'in Ankara - Niğde güzergâhının açılış tarihi ne zamandır? Bu güzergâhtaki ücretlendirme kaç Türk Lirası olacaktır?

9. Yap İşlet Devret modeliyle yapılmakta olan Ankara - Niğde otoyolu ihale şartnamesine araç geçiş garantisi koyulmuş mudur? Koyulmuşsa kaç araç geçiş garantisi verilmiştir?

10. Bakanlığınızın Orta Doğu ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticareti geliştirecek, Mersin ve İskenderun Limanlarına hızlı, güvenilir ve ucuz erişimi kolaylaştıracak olan Habur - Şanlıurfa güzergâhı ile alakalı bir çalışması var mıdır?

11. Projenin Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu illerini içine alan kısmı ile ilgili herhangi bir çalışma var mıdır?

 


Geri Dön