23 / 04 / 2024

Temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?

Temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?

Taşınmaz mal kiralama süresince kiracılar, kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kiracının kira bedelini ödememesi halinde tahliye davası açılabiliyor. Peki, temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?



Temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?

Taşınmaz mal kiralama süresince kiracılar, kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kiracının kira bedelini ödememesi halinde mal sahibi kiracıya ihtarname çekebiliyor.


Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. Peki, temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?


Temerrüt nedeniyle tahliye davası, Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Temerrüt nedeniyle tahliye davası dilekçe örneği şu şekilde;


Temerrüt nedeniyle tahliye dilekçe örneği


VEKİLİ          :.......

             

DAVALI          :.......

 

KONU            : Temerrüt  Nedeniyle Tahliye

 

DAVA DEĞERİ     : Senelik Kira Bedeli .......

 

AÇIKLAMALAR     :1-Davalı Müvekkilimize ait olan ....... adresindeki villada ....... başlangıç tarihli yazılı kira sözleşmesi ile ....... kira karşılığında oturmaktadır.

 

2-Villaya ait kira bedellerini 2001 yılı başından bu yana ödememiştir.

 

3-Birikmiş kira borçları nedeni ile davalıya ....... Noterliğinin ....... tarih ve ....... yevmiye numaralı ihtarnamesi gönderilmiştir. İhtarnamede BK 260 gereği borcun 30 gün içinde ödenmemesi halinde tahliye ve alacak davaları açılacağı kendisine ihtar edilmiştir.

 

4-Davalı buna rağmen birikmiş borçlarını ödememiştir. Bu nedenle, davalının kiralanandan tahliyesine karar verilmesini istemekteyiz.

 

YASAL NEDENLER  : BK. Ve İlgili Mevzuat

 

KANITLAR                : Kira Sözleşmesi, İhtarname,

 

İSTEM SONUCU  : Açıklanan nedenlerle temerrüt  nedeniyle davalının kiralanandan tahliyesine, ihtarnamede belirtilen ....... kira bedeli tutarı ile bu güne kadar ödenmeyen ....... aylarına ait kira bedeli tutarı olan ....... nin, ....... ihtar giderinin, dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsiline, yargılama giderlerinin  davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederiz.

 

 

DAVACI VEKİLİ



Kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön