24 / 04 / 2024

Teröristlerin yıktığı Ziya Gökalp Müzesi küllerinden doğdu!

Teröristlerin yıktığı Ziya Gökalp Müzesi küllerinden doğdu!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 5 yıl önce PKK'lı teröristler tarafından yakılan ve yıkılan Ziya Gökalp Müzesi, restorasyon ve teşhir çalışmaları sonrasında yeniden ziyaretçilere açıldı. 



Diyarbakır'da yapılan izinsiz gösteriler sonucunda PKK'lı teröristler tarafından ateşe verilen ve ağır zarar gören Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokol kapsamında 1 milyon 814 bin lira bütçe ile restore edildi ve yenilendi. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; müze, geçtiğimiz aralık ayında yeniden hizmete açıldı. Teslim edildiği Bakanlık tarafından teşhir ve tanzim için 1 milyon 490 bin lira harcanan müzede o döneme uygun tespit edilen etnografik eserler ile ünlü fikir ve siyaset adamı, şair ve yazar Ziya Gökalp'in yangından kurtarılan bazı şahsi eşyalarının yanı sıra bal mumu heykeli de yer alıyor.

Ziya Gökalp'in doğduğu ev

Ünlü fikir ve siyaset adamı, şair ve yazar Ziya Gökalp'in 23 Mart 1876'da Diyarbakır'da doğduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verilen ev, 23 Mart 1956'da bin 79 kitap ile 15 etnografik eser ile Ziya Gökalp Müzesi olarak hizmete yeniden açıldı.

Müze 2012 yılında Bakanlık ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresince sağlanan destekle 591 bin 490 lira bütçeyle kapsamlı bir onarım yapıldı. 

Diyarbakır'ın tipik sivil mimari örnekleri arasında bulunan 19. yüzyıl başında siyah bazalt taşı kullanılanıp yapılan 2 katlı ev, iç avlunun etrafında birleşen haremlik ve selamlık dairelerinden meydana geliyor.

 


Geri Dön