20 / 04 / 2024

Ticari gayrimenkullere olan talep memnun etmiyor!

Ticari gayrimenkullere olan talep memnun etmiyor!

Ticari gayrimenkul sektöründe yavaşlık sürüyor. Ofis projelerinin artmasına rağmen talep sektörü memnun etmiyor. Projelerde adresler değişiyor.



Ticari gayrimenkul sektörünün en önemli ayağını oluşturan ofis projelerinin artmasına karşın talepte durgunluk süreci devam ediyor. Ofis pazarında yılın ilk çeyreğinde beklenen canlanma yaşanmazken, teslim edilen yeni ofisler kiracılarını bekliyor. İstanbul’un merkezi iş alanlarında boş ofislerin oranı teslim edilecek yeni projelerle yüzde 20’ye ulaşacak. Bazı inşaat firmaları müşterilerini memnun etmek için sattıkları ofislerin kiralama sürecini de yönetiyor. Ofisleri bünyesinde tutanlar ise masaya kurumsal kiracılarla oturmayı planlıyor.


ADRESLER DEĞİŞİYOR

İstanbul’da hizmet standardı yüksek ofis projeleri Atatürk Havalimanı, Maslak, Levent, Şişli, Beşiktaş, Gayrettepe, Kavacık, Altunizade, Kozyatağı, Kartal-Pendik, Kağıthane semtlerinde yoğunlaşıyor. İş dünyasının kalbinin attığı Levent-Büyükdere Caddesi aksında (Şişli, Etiler, Levent, Maslak)yer alan ofis projelerinde kira değerlerinin artış hızında duraksama yaşanırken, Türkiye’nin yeni finans merkezinin inşa edildiği Ataşehir ile Kozyatağı, Ümraniye, Kavacık, Kartal-Pendik, Kağıthane, Üsküdar ve Kadıköy’ün ana arterlerindeki ofislere ilgi artıyor. Ankara’da ise Çukurambar ile Beştepe bölgeleri revaçta. İzmir’de de öncelikle Bayraklı ve Konak bölgeleri tercih ediliyor.


EN İYİ 20 OFİS BİNASI 

Orjin Plaza- Maslak 

AND- Kozyatağı 

Levent 199- Levent 

Torun Tower- Esentepe 

PaladiumTower-Ataşehir 

AllianzTower-Kozyatağı 

FerkoSignature-Levent 

Nidakule Levent-Levent 

River Plaza-Levent 

TrumpTower-Mecidiyeköy 

EmaarSquare-Gözepe 

UniqIstanbul-Maslak 

Maslak Link-Maslak 

Vadi İstanbul-Kağıthane 

Nidakule Göztepe-Göztepe 

Kristal Kule-Levent 

Büyükdere 195-Levent 

Akkom Ofis Park-Ümraniye 

Sun Plaza-Maslak 

Tekfen Tower-Levent


SATIŞTAKİ OFİSLER

SKAYLAND 

DKY ON 

Seba Office Boulevard 

Karat Ofis 

Ege Yapı Beylerbeyi 

Beylikdüzü Liv Marmara 

İstanbul Airport City 

Taksim 360 

Balance Güneşli 

Mahall Ankara 

Levent No 5 

Folkart Time İzmir 

RegnumSkyTower Ankara


Metrekaresi 6.5 dolar

- REIDIN Ofis Kira Endeksi 2016 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına bakıldığında, ofis kiraları bir önceki çeyrek dönem verilerine göre azalış gösterdi. İstanbul genelinde 21 ofis bölgesi içinde Esentepe, yine en yüksek kira değerine sahip bölge oldu. Kavacık ve Kartal ise son sıralarda yer aldı. Esentepe, üst fiyat segmentinde metrekare değerlerine göre 41.50 dolar, alt fiyat segmentinde ise 26.30 dolar ile en yüksek kira değerine sahip bölge olma özelliğini devam ettirdi. En düşük kira gelirine sahip bölgelerde ise, üst fiyat segmentinde 14.37 dolar ile Kartal, alt fiyat segmentinde ise 6.65 dolar ile Pendik öne çıktı. 

Proje Beyaz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzunfirmaların daha kaliteli ofisleri tercih etme sebeplerini şöyle sıralıyor; 

- Türkiye’nin büyüme oranları ile doğru orantılı olarak, ihracat ve üretimde yaşanan büyüme, 

- Şirket profillerinin, vizyonlarının gelişmesi ve eski binaların bu vizyonları karşılayamaz hale gelmeleri, 

- İstanbul’un trafik sorunundan dolayı belirli iş merkezi lokasyonlarına sıkışmış olan ofis yapılarının, yeni ulaşım alternatiflerinin ortaya çıkmasından dolayı E-5 bandında doğu–batı istikametine doğru genişlemesi. 


CEZBEDİCİ FIRSATLAR 

Ofis alanlarının küçülmesi kira bedellerinin yanı sıra aidatlara da yansıyor. Ödenebilir kira bedellerine ek olarak ofis sakinlerine ortak alanlarda daha ekonomik kullanım fırsatlarının sunulması (toplantı odası, sekreterya, callcenter, kafeterya) yeni nesil ofislerin tercih edilmesinde büyük rol oynuyor. 


PRESTİJİN SEMBOLÜ

Murat Uzun, ‘’Eskiden kartınızın üzerinde Kozyatağı veya Maslak yazması bir avantaj olarak görülürken, günümüzde kartınızın üzerinde yeni nesil olan prestijli bir ofis projesiyle semtin isminin yazması, şirketinizin PR’ı açısından daha önemli görülebilmekte. Kiracılar, fırsatları bu gerçeği de dikkate alarak kiralama yapıyor’’ değerlendirmesinde bulundu.




Güneş


Geri Dön