18 / 04 / 2024

TİKA, El Halil kentindeki tarihi evleri restore ediyor! 

TİKA, El Halil kentindeki tarihi evleri restore ediyor! 

TİKA, El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'nin çevresinde yer alan tarihi evleri restore etmeye devam ediyor. 



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Filistin'de Mescid-i Aksa'dan sonra kutsal mekanlar açısından en önemli ikinci yer olarak addedilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'nin çevresinde yer alan tarihi evleri restore ediyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İsrail, şehrin Eski Şehir beldesinde Filistinlilerin ev inşa etmesini, eski evlerini restore etmesini izin vermezken sadece İmar Komitesine belli kurallar dahilinde onay veriyor. Harem-i İbrahim Camisi'nin yakınında yaşayan Filistinli Abdullah es-Suveyti evi restore edilen kişilerden sadece biri.

Çalışmalara yönelik açıklama yapan Suveyti TİKA tarafından finanse edilen ve El Halil Yeniden İmar Komitesi tarafından uygulanan Eski Şehir'deki Filistin evlerine yönelik dört etaplı restorasyon sürecinin ilk etabında bulunduğunu dile getirdi.

TİKA, El Halil kentindeki tarihi evleri restore ediyor! 

Suveyti, yaklaşık 150 yıl önce inşa edildiği tahmin edilen Osmanlı döneminden kalma evde 30 yıldır yaşadığını belirtti. 

2020 yılında evinin restore edildiğini kaydeden Suyuti, şu açıklamalarda bulundu: 

"Evden bir aylığına restorasyon tamamlanana kadar ayrıldım. Türk halkına ve Türk hükümetine bu projeye verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Restorasyon çalışmaları kapsamında evin merpen, kapı, banyo ve boyası yenilendi."

30'dan fazla ev restore edildi

El Halil Yeniden İmar Komitesi Başkanı İmad Hamdan Türk projelerinin Eski Şehir'deki tarihi evlerin restorasyonunu hedeflediğini ve bu çalışmalar kapsamında şu zamana kadar 30'dan fazla evin restore edildiğini aktardı.

TİKA, El Halil kentindeki tarihi evleri restore ediyor! 

Yaklaşık bir yıl önce başlayan projelerin,  pandemi gibi bazı engellere rağmen devam ettiğine ve ileride başka projeler de olduğuna işaret eden Hamdan "Türk hükümeti tarafından restorasyonu hedeflenen alan, Eski Şehir'in ve Harem-i İbrahim Camisi'nin en önemli alanlarından birisi." dedi.

Hamdan, bu projelerin, çoğu Osmanlı dönemine dayanan bu binaların korunmasına ve kültürel mirasın muhafaza edilmesine katkıda bulunduğunu aktardı.

İsrail tarafından göçe zorlanan ailelerin geri dönmesine olanak sağlıyor 

Hamdan ek olarak evlerin restorasyonunun Filistinlilerin burada yaşamak için geri dönmesine katkı sunduğuna dikkati çekti. Restore edilen evlerin çoğunun, sahiplerinin İsrail ve yerleşimciler tarafından taciz edilmesi nedeniyle terk edildiğine vurgu yapan Hamdan, restorasyondan sonra ev sahiplerinin geri döndüğünü söyleyerek, "Harem-i İbrahim Camisi'nin bitişiğindeki bu alanı, bu evlerdeki insanların dayanma gücünü artırmak ve evlerin mimari mirasını korumak için özellikle seçiyoruz. Aynı zamanda bir yandan da periyodik olarak bakımlarını yapıyoruz." dedi.

Hamdan, "Ev sahiplerinin geri dönemediği bazı durumlarda, Yeniden İmar Komitesi ücretsiz oturmaları için aileler getiriyor. Bu şekilde 1996 yılından bu yana yaklaşık 10 bin Filistinli restore edilmiş yaklaşık 2 bin konuta geri döndü." şeklinde konuştu. Başkan Hamdan İsrail'in ise çalışmaları engellemek için "çalışma yasağı getirmek, işçileri gözaltına almak, restorasyon malzemelerinin girişine izin vermediğini dile getirdi. 

TİKA, El Halil kentindeki tarihi evleri restore ediyor! 

Evlerin çoğu Osmanlı, Eyyübi ve Memlükler dönemine ait 

Projeyi denetleyen mühendis Muntasır Meraka projelerin, önceliklerine göre mimari durumları ve sakinlerinin gereksinimleri inceledikten sonra onaylandığını belirtti.
Meraka, El Halil'deki eski evlerin çoğunun Osmanlı, Eyyübi ve Memlükler dönemlerine ait olduğunu ve bunun da mimari karakterlerinin korunması gerektiğini söyledi.

TİKA tarafından finanse edilen projenin ilk etabında 2019'da 10, 2020'de 10 konutun yenilendiğini anımsatan Meraka, üçüncü etabın da yakında tamamlanacağını, Harem-i İbrahim Camisi'nin bitişiğindeki 10 konut için dördüncü aşamanın başlayacağını söyledi. 

TİKA, Kuzey Makedonya'da sağlık merkezi inşa ediyor!


Geri Dön