27 / 04 / 2024

Trablus'taki Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyonu tamamlandı!

Trablus'taki Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyonu tamamlandı!

Lübnan'ın Trablus kentinde, Sultan 2. Abdülhamid tarafından inşa ettirilen saat kulesinin restorasyon çalışmaları bitirildi. TİKA desteğiyle kentteki Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı.



Trablus Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle kentteki Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı.


Trablus Belediyesi Tarihi Eserler Komitesi Başkanı Halid Tedmuri de yaptığı açıklamada, "Türkiye Hükümeti ve Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'e Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyonu için verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.


Tedmuri, restorasyonu biten saat kulesinin yeniden açılışı için yakın zamanda ona layık bir tören düzenleneceği bilgisini paylaştı.


Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkmasının 25'inci yılı anısına 1901-1902 yıllarında Trablus kentinde inşa ettirdiği Hamidiye Saat Kulesi, 5 kattan oluşuyor ve yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip.



AA




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



II. Abdülhamid'in Lübnan'da yaptırdığı saat kulesi restore edildi. Kulenin köşelerine ay-yıldız motifi işlendiÖlümünün üzerinden 98 yıl geçen Sultan II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yılı anısına 1901-1902 yıllarında Lübnan'a bağlı Trablus'ta inşa ettirdiği Hamidiye Saat Kulesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edildi. Kulenin balkon kapılarının üstünde, II. Abdülhamid'in tuğrasının olduğu iki Osmanlı arması ile Hamidiye Tuğrası mevcut. Yapılan çalışmalarla armaların ve tuğraların dört köşesine ay-yıldız motifi nakledildi. Kule hem Trablus'un sembolü hem de Lübnan'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Kulenin açılışı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Yüksekliği 26 metre ve 6 kattan oluşan kuledeki saat 1990'da Türkiye Fahri Konsolosu Suphi Akkari tarafından taktırılmış. Kulenin piramit şeklinde tasarlanmış son katındaki dört pencerenin her birine, saatten çıkan sesleri Trablus'un en uzak mahallelerine dahi duyurmak için hoparlörler yerleştirilmiş. Birinci katının ön cephesinde mermerden Osmanlıca bir kitabe var. Kitabede "II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yılı anısına ve Allah'ın izniyle bu kule yaptırılmıştır. Bu eserin, şehir halkına saadet ve mutluluk getirmesini temenni ederiz" yazıyor. 


Ahmet ALTINDİŞ/Sabah


Geri Dön