26 / 04 / 2024

Tillo'da 400 dönümlük alan tabiat parkı ilan edildi!

Tillo'da 400 dönümlük alan tabiat parkı ilan edildi!

Tillo'da 400 dönümlük alan tabiat parkı ilan edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce Siirt'in Tillo ilçesindeki 400 dönümlük bir alan tabiat parkı statüsüne kavuştu.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tillo ilçesindeki 400 dönüm alanı tabiat parkı ilan etti.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, AA muhabirine, doğa ve inanç turizmi açısından zengin potansiyele sahip Tillo ilçesindeki Kale mevkisinde 400 dönüm alanın tabiat parkı olarak tescillendiğini söyledi.


Kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesinin önemine işaret eden Deligöz, "Turizm açısından potansiyeli yüksek değerlerin gelecek nesillere milli bir miras olarak bırakılması amacıyla bakanlıkça ülkenin ulusal ve uluslararası öneme sahip köşeleri koruma altına alınıyor" dedi.


- İnanç ve doğa turizmi 


Deligöz, bu kapsamda Siirt'te inanç ve doğa turizmi açısından öne çıkan Tillo ilçesindeki 400 dönümlük alanın bakanlık ve valilik işbirliğiyle tabiat parkı olarak tescillenmesi için çalışmalar yapıldığını dile getirerek, şöyle dedi:


"İlçede İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi yaşanır. 'Işık hadisesi' adı verilen bu durum ile 21 Mart ve 23 Eylül'de Tillo'ya ilk güneş ışığı İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasına yansır. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist bu hadiseyi izlemek için ilçeye gelir."


"Doğanın yanı sıra inanç turizmi açısından da büyük öneme sahip Tillo, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun oluru ile tabiat parkı statüsüne kavuşturuldu" diyen Deligöz, Kale mevkisinde kurulacak parkta ziyarete gelenlerin dinlenebilmesi için detaylı bir proje yapılacağını belirtti.


- "En kısa sürede hizmete açılacak"


"Tillo Tabiat Parkı en kısa sürede turizme açılacaktır" ifadesini kullanan Deligöz, parkın tescili konusunda desteklerinden dolayı Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Milletvekilleri Osman Ören ve Afif Demirkıran ile vatandaşlara teşekkür etti.


Kültür ve Turizm İl Müdürü Cengizhan Başaran da bakanlıkça ilan edilen kararı sevinçle karşıladıklarını söyledi.


Başaran, ilin turizm potansiyeli bakımından önemini vurgulayarak, tabiat parkının ili ziyaret eden her dine mensup kişiye ev sahipliği yapabileceğini kaydetti.


Tabiat parkı ile Siirt'in büyük bir ihtiyacının giderileceğine dikkati çeken Başaran, şunları dile getirdi:


"İlimiz doğal güzelliklere sahip ancak vatandaşların piknik yapabileceği mesire alanları yetersiz. Kaletül Üstad Tepesi'nin hemen yanında 'Siirt Terası' projesi var. Tabiat parkı muhtemelen bu proje ile entegre edilecek. Bu kapsamda Dicle Kalkınma Ajansı'na projeyi sunduk. Yakın bir zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz. Umarız en kısa sürede park yapılır da hem halkın hem de ziyaretçilerin hizmetine sunarız."


AA


Geri Dön