26 / 04 / 2024

Timur Gayrimenkul'ün Nef'leri New York'ta yükselecek!

Timur Gayrimenkul'ün Nef'leri New York'ta yükselecek!

Şirketin sahibi Erden Timur, "ABD'li bir yatırım fonu bütün Amerika'daki Nef'lerle ilgileniyor" diyor. Türkiye'den hatta dünyadan ilk kez bir gayrimenkul firması dünyanın en prestijli tasarım fuarlarından biri olan 100% Design London'a katıldı



Nef projelerinin yaratıcısı Timur Gayrimenkul, fuarda ünlü mimar Lord Norman Foster'ın sahip olduğu ve Allbion Riverside Londra, HSBC UK Headquarters, Wembley Stadyum ve Hearst Tower NY gibi projelerin yaratıcısı Foster & Partner's şirketiyle üç yıllık bir anlaşma imzaladı. Foster ile birlikte İstanbul'a 1.4 milyar liralık proje yapacak. New York'a da Nef projesini götürecek.

COCA-COLA BİNASININ TASARIMCISI

100% Design London'da Nef'e yeni bir tasarımcı da dahil oldu. Bugüne kadar Nef projelerinde, Bentley'in tasarımcısı Dror Benshetrit, Paul Lewis & Marc Tsurumaki & David J.Lewis, Stefan Boublil ve Harry Allen'la çalışan Erden Timur, Sebastien Leon Agneessens'la da anlaştı. Bu fuarda da tasarımcının Haliç ve İstanbul'dan esinlenerek yarattığı "The Golden Horn" eseri yer aldı. Yaptığı işler arasında Coca- Cola Atlanta Genel Merkezi'nin bir bölümü, Diesel Denim Gallery / New York ve Starbucks Salonu tasarımları yer alan ve Nef / foldhome üniteleri için müzik,sanat stüdyosu, özel sinema, parti & karaoke odası ve şehir manzara odaları bulunuyor.

280 BİN LİRAYLA İŞE BAŞLADI

Timur Gayrimenkul'ün 29 yaşındaki genç patronu Erden Timur 7 yıldır inşaat sektöründe harikalar yaratıyor. Aslen hukuk mezunu olan işadamı bu işe tesadüfler sonucu girmiş. 22 yaşında okuldan mezun olmak üzereyken, babası Mersin Sanayici ve İşadamı Derneği eski başkanı Musa Timur bir inşaat firması tarafından dolandırılmış. Yarım kalan inşaat Erden Timur'a kalmış. Türkiye'de yaşayan ünlü Japon mimar Tatsuya Yamamoto ile inşaatı tamamlayan Timur, o dönem babasından aldığı 280 bin lirayla işe başlamış. "Mersin Lemon Tree Evleri" yok satınca 4 ay gibi kısa sürede babasına parayı geri ödemiş. Timur bugün içinde ofisler, suitler, apartmanlar, flatler ve dormlar olmak üzere 5 seri barındıran Nef markasının yaratıcısı. Fuarı gezdikten sonra Erden Timur'la konuştuk:

BEBEKÖY'Ü BİLL CLİNTON'UN EV SAHİBİ İŞLETEBİLİR

İstanbul'un önemli değeri Bebeköy'e de ortak oldunuz. Burası için ne düşünüyorsunuz

Haziran 2010'da ortak olduk. 68 dönüm arazi üzerinde bir yer. 15 dönümünde binalar var. 15 bina var. Burası için dünyaca ünlü 10 lüks otel zinciri ile görüştük, eledik, eledik 4'e indi. Dünyanın en lüks otel zincirlerinden Amman, Banyan Tree, Six Senses ve Viceroy gibi markalardan biriyle 15 güne kadar anlaşmak üzereyiz. Eğer Viceroy olursa, bu markadaki rezidanslarda Uma Thurman, Sandra Bullock, Michael Jordon, Robert de Niro, Brad Pitt, Beyonce, Denzel Washington ve Bill Clinton oturuyor. İstanbul için büyük bir değer olacak. Burasını prestij amacıyla aldık. 15 dönümün geri kalan İstanbulluların olacak. Otele 15 dönüm yeter. Burası İstanbul'un ilham köyü olacak. Mesela MoMA'nın yaz sergileri olacak burada. Sanatsal faaliyetlerin olduğu bir mekan olacak. İstanbul'a değer katacak şeyler olacak.

NORMAN FOSTER'LA İSTANBUL'A 1.4 MİLYAR LİRALIK PROJE YAPACAK

Bu fuar sizin için ne ifade ediyor

Nef'i dünyada gayrimenkul tasarım markası olarak insanlara anlatmak için buradayız. Fuarda gazeteciler sıraya girdi, fuarı organize edenler başka fuarlara bizi davet etmek için randevu istediler. Onlara da ilginç geldi, çünkü dünyada marka olmuş bir inşaat firması yok. Bu çok gurur verici bir olay.

Hiç mi bir marka yok

Bir tek Trump var. Trump Amerika, Kanada ve İstanbul dışında başka hiçbir proje yapmamış. Nef başarır veya başaramaz, ama dünyada bu işin Apple'ı olmaya aday...

Sizi diğer firmalardan ayıran en büyük özellik ne

Nef, foldhome üniteleri ve Nef Projeleri için dünyanın en önemli tasarımcıları ile çalışıyor. Kapı kolundan asansördeki müziğe kadar, birçok projede kullanılması dahi düşünülmeyen ayrıntılarda bile tasarımın sanatla buluştuğu detaylarla özdeşleşen Nef, Türkiye'deki konut anlayışına yeni bir boyut getiriyor.

Bugüne kadar dünyadan kaç mimar-tasarımcı ile çalıştınız

Nef'i serilere ayırdık, her bir seri için 7 tasarımcıyla çalışıyoruz. Dünyada ilk 20 tasarımcının 12'si ile anlaşma yaptık. Dünyanın en iyi ilk 5 mimarlık ofisinden 3'ü ile çalışıyoruz.

Bu adamları nasıl ikna ediyorsunuz

Herkese felsefeyi anlatıyorum. Mimar gibi tasarım değil, heykel gibi ürünler çıkartmalarını istiyorum. Zorlanıyorlar ama hoşlarına gidiyor. Heyecanlanıyorlar. Kağıthane'deki projelerden birini Burj Halefe ve İkiz Kuleleri yapan SOM şirketi tasarladı. 18 günde 400 daire satıldı. Herkes şok oldu.

Hangi uluslararası şirketlerle çalışıyorsunuz

SOM, HOK (Wembey Stadı'nı yapan şirket) ve şimdi de Norman Foster ile. Bizimle birlikte şuanda Pekin Havaalanı, Virgin Atlantic'in Uzay Üssünü yapıyor.

Yurtdışında bu mimarlık ofislerinden dolayı bilinirliğiniz artıyor mu

Evet, şimdi üç tane talep var. Bunun en önemli nedeni "foldhome" ve dizayn fikri...

Talepler hangi ülkelerden

Londra, Berlin ve New York... Londra beklemede, Berlin'de ilerliyoruz. Ancak en sıcak gelişme New York'da. 1 aya kadar anlaşırız. New York- Brooklyn ve aslında Dallas da var. Normalde kendimiz girmeyeceğiz, franchise vereceğiz. Ancak başta birini bizim yapmamız gerek. Bu da bir aksilik olmazsa New York olacak. ABD'li bir yatırım fonu bütün Amerika'daki Nef'lerle ilgileniyor.

Norman Foster ile nasıl bir anlaşma yaptınız

Norman Foster ile 2 konuda 3 yıllık anlaşma yaptık. Birincisi birlikte proje geliştireceğiz İstanbul'da, ikincisi ise üretim sistemi, proje sistemi geliştireceğiz, AR-GE çalışması yapacağız. İstanbul'da yapacağımız projenin içinde dünyaca ünlü İngiliz iki okul olacak. Eaton School Londan veya Haileybury School. İkisinden biriyle anlaşmak üzereyiz. Bu projenin toplam maliyeti 1,4 milyar lira. Yeri şu anda açıklayamıyorum, ihale sonucu henüz açıklanmadı.
Sabah/Sinan Özedincik


Geri Dön