23 / 04 / 2024

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

'Tiny house' hareketi, basitçe ifade etmek gerekirse, yaşadıkları alanları ve mekanları küçültmeyi tercih eden insanların başvurduğu sosyal bir hareket. Peki ‘Tiny house’ hareketi nedir? Nasıl yapılır?



'Tiny house' hareketi, basitçe ifade etmek gerekirse, yaşadıkları alanları ve mekanları küçültmeyi tercih eden insanların başvurduğu sosyal bir hareket. Peki ‘Tiny house’ hareketi nedir? Nasıl yapılır?

2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz sırasında batı ülkelerinde gelişmeye başlayan, daha küçük evlerde, daha az masrafla, ve çevrenin daha az zarar görmesini sağlayarak yaşamak için başlatılan bir hareket. 

Tam anlamıyla türkçe karşılığı olmasa da Tiny House, Türkçe'de 'Küçük ev akımı' ve 'Mikro evler' olarak belirtiliyor. 

Tiny House nedir? Nasıl yapılır?
Tiny House nedir? Nasıl yapılır? sorusunun yanıtından önce Tiny House hakkında bilgi verelim. 

Giderek yaygınlaşan bu akımdaki evler, insanların maddi durumlarına ve kişisel zevklerine göre dizayn edilmiş çeşitli tasarımlarda hayata geçiriliyor.

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

Tiny House’ların en dikkat çekici özelliklerinden biri taşınabilir olmaları. Bu özelliği ile dikkat çeken mikro evler, belli bir yere bağlı kalmadan, istenilen yerde evinizde keyif yapma imkanı sunuyor. Tabii ki tercihe göre  karavanla çekilebilecek şekilde mobil olabileceği gibi sabit de olabiliyor. 

Bu evlerin büyüklükleri genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında değişiyor. Genelde 4 ile 8 metre arasında uzunlukları bulunuyor. 

Tiny House nedir? Nasıl yapılır?
Tiny House nedir? Nasıl yapılır? sorusunun yanıtından önce Tiny House'ların avantajlarını ve dezavantajlarını paylaşalım.

Tüketim çılgınlığının fazlalıklarından arınmayı sağlayan mikro evlerde, oturma alanı, yatak odası, mutfak ve banyo gibi ana odalar, alandan maksimum tasarruf edilebilecek şekilde tasarlanıyor. 

Yaşam biçimi olarak kabul edilen Tiny House'larda daha minimal, şehirden uzak ve doğaya yakın bir hayat sunuluyor. 

Sürdürülebilir yaşam, minimalizm ve geri dönüşüm gibi artılara sahip olan Tiny House'lar çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın, televizyon, depolama alanı, koltuk, yatak, banyo gibi temel ihtiyaçları gidermeyi sağlayacak şekilde tasarlanıyor. 

Taşınabilir bir Tiny House en fazla 3.500 kilogram ağırlığa sahip olmalı. 

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

Peki Tiny House'un avantajları neler?

-Yapımı için daha az malzeme harcanır.

-Fiyatları normal bir konuta göre çok daha ucuz.

-Ev ufak olduğu için gerçekten ihtiyacınız olan, hayatınıza değer katan eşyalarla yaşamaya başlarsınız. Gereksiz eşyalar hayatınızdan çıkar.

-Mobil Tiny House ile istenilen yere mevsimlik, aylık şekilde yerleşilebilir. 

-Herkesle içiçe bir yaşamdan uzak, doğayla bütünleşmiş bir yaşam sunar. 

-Tiny House'lar depreme daha dayanıklılar. 

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

Peki Tiny House'un dezavantajları neler?

-Altyapı elektrik,ısınma,atık su gibi sistemleri kurmak pek kolay değil. 

-Tiny House herkese göre değil. Çok eşyanız varsa, atmaya kıyamıyorsanız kesinlikle bir hevesle girişilmemesi gereken bir yaşam.

-Eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden, doğanın içindeyken uzakta kalınabilir. Çok tenha bir alanda yalnızsanız güvenlik sorunu da yaşanabilir. 

-Kışın ısıtma sorunu ortaya çıkabilir. 

Tiny House hangi malzemelerle yapılır? 

Taşınabilir tiny houselarda ağırlık şartı bulunuyor. Bu sebeple mobil tiny house'larda hafif malzemeler kullanılıyor. Aynı zamanda  tiny house felsefesi çevre dostluğu ve sürdürülebilir yaşam felsefesinden beslendiği için doğal, geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılıyor. Ahşap malzemelerde özellikle tercih ediliyor. 

Kısacası, Tiny House'larda malzeme kullanımında evin sabit mi mobil mi olacağı en önemli unsurlardan.

Yurt dışında Tiny House’lar için tasarlanmış tesisler de bulunuyor, Tiny House sahipleri evlerini bu tesislere güvenle park edebiliyorlar. Genelde yeşillik alanlarda bulunan bu tesislerde altyapı ihtiyaçları giderilirken, benzer hayat tarzını paylaşan kişilerle bir araya gelip sosyalleşme imkanı da sunuluyor.

Tiny House nedir? Nasıl yapılır? 

Tiny House için yapım izni alınıyor mu?

Hali hazırda böyle bir izine ihtiyaç yok bunun şartı evin temel kazılarak yapılmamış olması yani eviniz ”bağ evi, konteyner ev” statüsüne sahip olacak. 

Tiny House, satın aldığınız ve kiraladığınız arazide olabilir.

Ancak, kesin bir adım atılmadan önce  evinizi kurmak istediğiniz yer için mevzuat araştırması yapılmalı. 

Sabit tiny House'lar için tarla vasıflı arazilerde an itibariyle ayrı bir izin almadan Tiny House kurulabilyor. Ancak, evin kaç katlı olacağından, cephe büyüklüğüne, oturum alanı büyüklüğünden, ticari bir iş yapılıp yapılmayacağına kadar birçok ayrıntı bulunuyor. 

Tiny House fiyat!

Tiny House'lar oldukça maliyetsiz yaşam alanları olarak belirtiliyor, bir Tiny House maliyeti 80-250 bin TL arasında değişiyor. 

ABD’de başlayan bu akım dünyaya yayılmaya çoktan başladı, artık Türkiye'de de oldukça popüler...

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön