19 / 04 / 2024

Mantolama nedir nasıl yapılır?

Mantolama nedir nasıl yapılır?

Mantolama nedir nasıl yapılır?: Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasına deniyor...




Mantolama nedir nasıl yapılır?


Mantolama nedir nasıl yapılır? sorusunun cevabını şu şekilde açıklamaya çalışalım: 

Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasına deniyor. Teknik olarak ise ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde, gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan ısı izolasyonu şeklinde tanımlanıyor.


Mantolama, sadece kışın içerideki sıcak havanın dışarı çıkması anlamına gelmiyor. Aynı zamanda yaz aylarında da içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel oluyor ve iç kısımların ısı kaybını da azaltıyor. Mantolama dediğimiz sistem günümüzün en yaygın ısı yalıtım sistemi olarak biliniyor.


Dış cephe mantolaması iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinizden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesine de yarıyor. Aynı zamanda bir diğer yönden de bakarsak daha az yakıt kullanılması hava kirliliğini önlemiş oluyor. Yapıların cephelerinde ısı ve nem iletimi azalacağından binaların da ömrü uzuyor.


Mantolama nedir nasıl yapılır?

Mantolama sistemi ilk uygulandığı zaman alüminyumun görüntüsü duvara işlenir. Kullanılacak olan yalıtım levhasının kalınlığı yada başlangıçtaki alüminyum profilinin ölçüsüne göre değişikler gösterir. Profiller duvarlara göre dübelleriyle çakılıp belirlenir.


Isı yalıtım plakaları tuğla dizilimine göre döşenmelidir. Plakanın derzi tuğla işe aynı hizaya uygun olmalıdır. Olmaması durumunda mantolama sistemi eşit yayılmadığından bir süre sonra düşebilmektedir. Dübelleme sistemi her 6 metrekarede plakaya göre ayarlanan yere iyi bir şekilde sabitlenmelidir. Düzenli olarak yapılmadığı ve rastgele yerleştirildiği taktirde plakalar kesinlikle düşer. Plakaların üzerlerine atılmakta olan sıvanın kalınlığı ve filenin ne kadar kaliteli oluşu önemlidir. Mantolama sistemi en iyi şu şekilde sonuç verir. Malzemelerin tam ve doğru olması yapacak kişinin bu konuda deneyimli ve usta olmasıdır.


Yapıştırılma şekli!

Profillerin çakılmasının ardından yalıtım levhasının arka tarafına noktasal yapıştırma yöntemi yada dişli mala ile özel bir yapıştırıcı harç sürülmelidir. Harcın sürülmesinin ardından yalıtım levhası şaşırtma metodu adı verilen bir yöntem ile duvara yerleştirilir.


Dübelleme yöntemi!

Dübelleme başlamadan evvel, levha yerleştirilen duvardaki yapıştırıcının iyice kurumuş olması lazımdır. Dübeller levhanın üstüne matkapla uygun şekilde delik açılmasının ardından çakılıp sabit hale getirilir.


Kenar ve Köşeler için!

Köşe kısımları, yalıtım levhasının üstüne donatı katmanı meydana getirmesinden önce yerleştirilmektedir. Ardından üstü donatı sıvası ile kapatılmaktadır.


Donatı sıvası ve File!

Köşelerden başlayıp tüm alana donatı sıvası sürülmektedir. Ardından dişi mala ile trifillenir.  Sıva henüz yaşken donatı filesi, kenar kısımları 10’ar santimetre birbirlerinin üstüne oturtulur ve filenin üstü tekrar sıvayla kapatılmaktadır.


Son kat!

Hafif sıva , donatı sıvası tamamıyla kuru hale geldikten sonra 2-4 mm arasında sürülür. Dekoratif ve sert bir yüzey meydana getirmektedir.


Boya!

Mantolama uygulaması için son bölüm, hafif sıva uygulanan yüzeylerin dekor olarak kulanılan dışcephe boyası ile boyanması halidir.


Levha çeşitleri!

Mantolama yönteminde kullanılan levhalar, EPS ( Ekstrüde Polistiren) yalıtım levhası, XPS ( Ekspande polistiren) levhalarıdır.


EPS yalıtım levha özellikleri!

En yaygın olan yalıtım levhası EPS yalıtım levhasıdır. İletkenliği çok düşüktür.Türkiye’de dışvephe mantolama yönteminde 3 santimetre kalınlığında, binili türleri kullanılması ile, özel işlemlerde de 5 santimetreye kadar çıkarılabilir.


XPS yalıtım levhası!

EPS levhasına nazaran daha çok ekonomiktir. Beyaz köpük şeklinde de adlandırılmaktadır.


Taşyünü!

Ses yalıtımı amacıyla kullanılmakta olan taşyünü yalıtımı, öteki yalıtım levhalarına göre daha fazla yoğunluğa sahip bir yalıtım sistemidir.



Isı yalıtımının faydaları!
Isı yalıtımının önemi nedir?
Mantolama yaptırarak sıcaklardan kurtulun!
Bina mantolama nedir?
Dış cephe mantolama!
İç cephe mantolama nasıl yapılır?
Isı izolasyon yöntemleri!
Mantolama malzemeleri nelerdir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön