29 / 03 / 2024

Bina mantolama nedir?

Bina mantolama nedir?

Binalarda yaptırılması gereken, bina mantolama nedir? Bina mantolama fiyatları nedir? Diye soruyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Bina mantolama nedir?

Bina mantolama, yapılar üzerinde yapılan dış cephe yalıtım uygulamasına deniyor. Enerji tasarrufunun sağlanması amacını güden uygulama 2000 yılında Resmi Gazeteye yayımlanan yönetmelik ile zorunlu hale geliyor. Bu yönetmeliğe göre yeni yapılan binaların, mantolaması da yapılarak inşaatının tamamlanması gerekirken, eski binalar için de bu zorunluluk söz konusu oluyor.


Eski binaların da yönetmeliğe göre 2017 yılına kadar mantolama yaptırıp, enerji kimlik belgesini almaları gerekiyor. Aksi takdirde 2017 tarihinden itibaren mantolaması yapılmamış bir konutun için alım satım ve kiralama gibi işlemler yapılamıyor.


Dış cephe yalıtım uygulaması sayesinde, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgeniyor. Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama ile binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor. Böylece binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmıyor; dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. 


Mantolama fiyatları

Pahalı bir uygulama olarak önyargı ile bakılan mantolama uygulaması aslında, uzun vadede kazanç sağlayan bir yatırım olma niteliğine sahip. Kendisini 3 sene içinde sağladığı enerji tasarrufu ile amorti eden mantolama ile, yapının kullanım ömrü de uzuyor.


Mantolama m2 fiyatı, kullanılacağı bölgeye, malzemeye ve firmasına göre değişkenlikler göstermek ile birlikte 30 ile 50 TL arasında değişkenlik gösteriyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön