24 / 04 / 2024

Isı yalıtımının faydaları!

Isı yalıtımının faydaları!

Isı yalıtımının faydalarını, evlerimize ülkemize ve tabi ki dünyamıza olmak üzere üç bölümde inceleyebiliriz. Isı yalıtımı dünyamızı çevre kirliliğinden ve atmosfere yayılan karbondioksit oranının fazlalığından korumaya yardımcı olur...




Isı yalıtımının faydaları!


Isı yalıtımının faydaları sayılamayacak kadar azdır. İyi yapılmış bir ısı yalıtımı hem evlerimize, hem ülkemize hem de dünyamıza büyük ölçüde yarar sağlar. İsterseniz ısı yalıtımının faydalarını şu başlıklar altında inceleyelim:


Isı yalıtımının evlerimize faydası...

Isınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama yüzde 50 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkân sağlıyor. Yakıt tüketimini ve dolayısıyla atık gaz emisyonlarını azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunuyor. Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmış oluyor. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi önlüyor. Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek, binamızın depreme karşı dayanıklılığını sağlıyor. Yaşam alanları içersinde dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturulmasına yardımcı oluyor.


Isı yalıtımının ülkemize faydası...

Ülkemiz, belirli enerji kaynakları açısından bir potansiyele sahip olmakla birlikte, enerji üretimi açısından yeterli seviyede değildir. Türkiye, bugün ihtiyacı olan enerjinin yaklaşık yüzde 72’sini ithal ediyor. Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Bu çerçevede, enerjide dışa bağımlılığımızın azalması, ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri önemli faydalar arasında yer alıyor. Bu tasarrufun eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için önemli katkılarının olacağı da bir gerçektir.


Isı yalıtımının dünyamıza faydası...

Dünyada üretilen toplam enerjinin yüzde 25’i sanayi üretiminde, yüzde 25’i motorlu taşıtların kullanımında, yüzde50’si ise binalarda tüketiliyor. Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere, binalardaki tüketim miktarı, üretilen toplam enerji miktarının yarısı kadar bir büyüklüğü ifade etmektedir. Binalarda tüketilen enerji miktarının çok büyük bir bölümünün binalarımızın ısıtılmasında ve soğutulmasında kullanıldığını biliyoruz.


Enerjinin verimli kullanımı, olumsuz çevresel etkilerin önlenmesi sürecinde ciddi katkılar sağlıyor. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta, buna bağlı olarak doğal hayatı giderek yok etmektedir. 


Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından, atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) gibi sera gazlarının da azalmasına yardımcı olur. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi ile küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur.



Isı yalıtımı denetimi!
Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği!
Isı yalıtımı ile binaların dayanıklılığı arttırılabiliyor!
Isı yalıtımı ne demektir?
Isı yalıtımının önemi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön