26 / 04 / 2024

Isı yalıtımının önemi!

Isı yalıtımının önemi!

Isı yalıtımının önemi, yalıtım yapılan binalarda ısı ve ısınmada yüzde 50' ye varan bir tasarruf sağlaması şeklinde açıklanabilir. Ayrıca binalara ısı yalıtımı yapıldığında tasarrufun yanısıra odalarda küf, mantar ve siyah leke oluşumları da engelleniyor.




Isı yalıtımının önemi!


Isı doğası gereği sürekli bir hareket halindedir. Yüksek sıcaklıktaki hava düşük sıcaklığa doğru akar gider. Bu geçişin hızı nesneler arasında farklılık gösterir. Isı yalıtımı da bu geçiş hızının en aza inmesi için yapılan işlemlerin bütününe deniyor.


Evlerde ısı yalıtımı genellikle mantolama ve çatı yalıtım sistemleri başta olmak üzere çeşitli ısı yalıtım teknikleri sayesinde yapılıyor. Evlerde ısı yalıtımı yaptırmak son zamanlarda yaygınlaşan ev sahipleri ve oturanlar için büyük rahatlık sağlayan bir sistem olma özelliği taşıyor. Avrupa’da daha önce ortaya çıkan ev ısı yalıtım sistemleri ülkemizde de son zamanlarda ortaya çıkmıştır. Buna rağmen hızla yayılmış  ve ilgi günden düne artmıştır. Bunun sebebi mantolama sistemi döşenen daire ile aynı koşullarda olan döşenmeyen dairleler arasında yüzde 50'ye varan oranlarla ısı ve ısınma farkı olmasıdır. Yani mantolama sistemi doğalgaz ya da herhangi ısıtıcıya yapılan yatırımı yarıya düşürdüğü için kendi maliyetini de kısa sürede çıkartabiliyor.


 Isı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkün oluyor. Isı yalıtımı uygulamaları ile enerji tasarrufunun yanı sıra küresel ısınma ve hava kirliliğinin artması da önlenmiş oluyor. Yapılarda kurallara uygun şekilde gerçekleştirilen ısı yalıtımının bireyler ve ülkeler açısından pek çok yararı bulunuyor. Şüphesiz bunların en önemlisi ısı yalıtımının enerji tasarrufuna olan katkısıdır.



Yalıtım nedir?
Isı yalıtımı nasıl yapılır?
Isı yalıtımı nerelere yapılır?
Isı yalıtımı ile ilgili sorular!
Isı yalıtımı ile ilgili bilgi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön