26 / 04 / 2024

İç cephe mantolama nasıl yapılır?

İç cephe mantolama nasıl yapılır?

İç cephe mantolama nasıl yapılır?: Uygulama şekli dış cephe mantolama yöntemi ile birebir aynıdır. Ancak dış cephe mantolama da iç cephe mantolamaya göre daha kalın yalıtım malzemesi kullanılıyor...




İç cephe mantolama nasıl yapılır?


İç cephe mantolama uygulaması, çok katlı binalarda bina yönetimi tarafından dış cephe mantolama uygulaması kararı alınamadığı durumlarda daire sahipleri tarafından uygulanabilecek bir yöntemdir.


Uygulama şekli dış cephe mantolama yöntemi ile birebir aynıdır. Bazı farkları vardır. Dış cephe mantolama da iç cephe mantolamaya göre daha kalın yalıtım malzemesi kullanılabilirken. İç cephe de bu oran sadece 2-3 cm civarındadır.

 


İç cephe mantolama nasıl yapılır?



Uygulama sonucu duvarlar dekoratif şekilde boyanabiliyor, hatta isteğe bağlı olarak alçıpan uygulaması bile yapılabiliyor. Bu uygulama yapılarak az da olsa ısı yalıtımı sağlanabiliyor.  


İç cephe yalıtım sistemlerinin katkısı az olduğu bir gerçek ve aynı zamanda bazı olumsuz yönleri de bulunuyor. İç cephe yalıtım sistemlerinin olumsuz yönlerine gelecek olursak; uygulama zamanla ısı köpükleri oluşturabiliyor bu da tam ısı yalıtımı sağlamamasına sebep olabiliyor.  


Dış duvarlarda yalıtım olmadığı için dış cephede oluşan çatlaklar sonucu yapı malzemeleri ıslanabiliyor. Bu durum da zamanla iç cephede küf, mantar, boya dökülmesi gibi hasarlara neden olabiliyor. Isıtma sistemleri kapatıldığı anda oda sıcaklığı hızla düşmeye başlar. İç cephe mantolama yöntemi yaz aylarında yalıtım sağlamıyor. Uygulama yaptırmadan önce bu durumları da göz önüne almak gerekiyor. 


Dış cephe mantolama sistemi binayı bir kapsül gibi sardığı için yüksek oranda ısı yalıtımı sağlıyor. Oysa iç cephe mantolama sadece duvarlara uygulanabildiği için etkin bir yalıtım sağlayamadığından ısı kabarcıkları oluşmasına neden olabiliyor.


Bir olumsuz özelliği de rutubet ve nemi tam olarak engelleyememesi. Dış cephe mantolama kesin olarak rutubeti engelleyebilir ama iç cephe mantolama sadece duvarlardaki rutubeti alabilir tavan ve döşemelerde rutubeti engelleyemediği gibi artmasına da sebep olabilir. 



Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği!
Isı yalıtımı ne demektir?
Isı yalıtımı ile ilgili bilgi!
Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Tavan ısı yalıtımı nasıl yapılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön