29 / 03 / 2024

Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? sorusunun cevabı haberimizde ayrıntılarıyla yer alıyor. Çatılarda yapılacak doğru ısı yalıtımları ile ısı kayıpları önlenir ve yağmur veya kar sularının sızması engellenmiş olur...




Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? sorusunun cevabına geçmeden önce bu işlemin ne kadar gerekli olduğundan bahsedebiliriz. 


Çatılarda yapılacak ısı yalıtımı binaların kışın yağıştan yazınsa güneşin yakıcı etkisinden korunmasını sağlıyor. İyi bir çatı yalıtımı ile yağan yağmur ve karın binaya çatıdan sızması engellenebiliyor. Ayrıca yazın güneşin yakıcı etkisinin binaya sızması da önlenmiş oluyor. Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? diye merak edenler için işlemin yapılma yöntemine aşağıda yer veriyoruz:


Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır?


Mineral yün esaslı çatı şilteleri hafif olduklarından kolaylıkla çatıya çıkarılır ve kesilerek uygulanabilir. Çatı şilteleri yırtılmaz ve her çatıya adapte edilebildiğinden firesiz olarak uygulanabilir. Mineral yün esaslı şilteler, kullanılmayan çatı aralarının ısı yalıtımında döşemeye serilerek uygulanır. Şiltenin üzeri herhangi bir şekilde örtülmemelidir. 


Isı yalıtım malzemesinin toz, kir vb. dış etkilerden korunmasının istenildiği durumlarda, mineral yün esaslı ısı yalıtım malzemesinin üstü cam tülü gibi buhar geçirgen (nefes alan) bir ürünle örtülebilir. Mineral yün esaslı şilteler yük taşımayan özellikte düşük yoğunluk bir malzeme olduğundan bu malzemelerin üzerine yük gelmemeli ve üzerinde yürünmemelidir. 


Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üzerine yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzemesi eğer yüke maruz kalacak ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert ısı yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Uygulama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek veya döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. 


Düzgün yüzey üzerine kalınlığı TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı”na göre belirlenmiş ısı yalıtım malzemeleri döşenir. Isı yalıtım malzemesinin üzerine ayırıcı tabaka yerleştirilip yüksek dozlu şap uygulaması yapılarak detay tamamlanır. Şap uygulamasının üstüne tercihe bağlı olarak herhangi bir kaplama yapılabilir. Bu detayda havalandırma hayati öneme sahiptir. Yalıtım malzemesinden geçen su buharı yapılan havalandırma boşluğu ile atmosfere atılmalıdır. 



İnşaat sektöründe bina yalıtımına uzay teknolojisi!
Deprem risk bölgesindeki hastaneler yalıtımlı inşa edilecek!
Şıngıl nedir?
Isı yalıtımının faydaları!
Isı yalıtımı yaptırma!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön